O firmă amendată pe nedrept de Poliţie obţine în instanţă anularea sancţiunii

marți, 05 decembrie 2023, 23:40
2 MIN
 O firmă amendată pe nedrept de Poliţie obţine în instanţă anularea sancţiunii

O firmă specializată în lucrări de instalații electrice a fost amendată pentru că nu și-a declarat activitățile de protecție și gardă. Cazul a ajuns pe masa magistraților Judecătoriei, care nu au putut decât să constate că firma fusese amendată degeaba.

În plângerea adresată Judecătoriei, societatea a arătat că fusese amendată în ianuarie cu 2.000 de lei pentru că încălcase articolul 31 din normele de aplicare ale HG 301/2012. Concret, societatea nu depusese informarea semestrială privitoare la activitățile desfășurate. Doar că prevederea legală invocată de polițiști în procesul-verbal se aplica societăților specializate de pază și protecție. Or, această activitate nu era prevăzută nici măcar printre cele secundare ale societății, darămite să fi fost „specializată” în așa ceva. De partea cealaltă, reprezentanții Serviciului de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului Poliției Județene au afirmat că procesul-verbal întocmit îndeplinea condițiile de fond și formă prevăzute de lege, faptele fiind percepute în mod direct de agentul de poliție.

Într-adevăr, după cum au constatat judecătorii, procesul-verbal era corect întocmit, cuprinzând toate informațiile cerute de lege. Normele invocate de polițist însă nu aveau nicio legătură cu firma amendată. Conform legii, societățile specializate de pază și protecție sunt cele care au înscris a obiect principal de activitate codul CAEN 8010, un sediu înregistrat și autorizat și care dețin o licență acordată de Inspectoratul General al Poliției Române, cu avizul prealabil al SRI. „Observând extrasul ONRC al societăţii, instanţa constată că activitatea principală a acesteia este cea prevăzută de codul CAEN 4321 – lucrări de instalaţii electrice. Totodată, societatea are atribuite multiple coduri CAEN corespunzătoare activităţilor secundare ale acesteia, însă codul CAEN 8010 nu este prevăzut nici măcar printre acestea”, au remarcat judecătorii. Firmei nu i se putea cere să respecte obligații care nu-i reveneau legal.

Magistrații Judecătoriei au dispus anularea procesului-verbal și au exonerat firma de la plata amenzii contravenționale. Procesul nu s-a încheiat însă, pentru că IPJ a declarat apel împotriva sentinței.

Comentarii