O idee nouă dă din coate prin mediul politic: de la anticipate la amânate

marți, 17 martie 2020, 02:50
2 MIN
 O idee nouă dă din coate prin mediul politic: de la anticipate la amânate

Ce spun liderii politici ieşeni despre şansele de amânare a alegerilor locale? Ideea a circulat în mediul politic în ultimele zile, după unele decizii de amânare luate în câteva ţări din zonă. Preşedintele şi premierul ar fi discutat în weekend pe această temă.

 

Primul tur al alegerilor locale din Franţa, desfăşurat duminică, a demonstrat efectul epidemiei de coronavirus asupra procesului electoral: prezenţa la urne a fost cu 18 procente mai mică decât la alegerile precedente, respectiv o neverosimilă – pentru francezi – participare de doar 45 la sută. Şi premierul polonez a anunţat ieri că alegerile prezidenţiale din ţara sa se vor ţine, conform agendei electorale stabilite, pe 10 mai. În schimb, alegerile parlamentare din Macedonia de Nord, prevăzute pentru 12 aprilie, sunt subiectul unor discuţii tensionate pro şi contra decalării, în vreme ce provinciile spaniole Galicia şi Ţara Bascilor au amânat deja alegerile regionale. Toate acestea dau idei şi autorităţilor din România, în privinţa alegerilor locale din luna iunie. Următorul scrutin din România urmează să stabilească în iunie noua administraţie locală – primari, preşedinţi de consilii judeţene, consilieri. În weekend, s-a vehiculat informaţia „pe surse“ că preşedintele şi premierul ar fi discutat pe acest subiect. Ce şanse sunt, aşadar, ca alegerile locale din România să fie organizate la termen, adică în luna iunie?

Ce spun liderii politici ieşeni

Toate şansele, ne-a declarat ieri preşedintele PNL Iaşi, Costel Alexe, pe un ton categoric. „Nu este nicio posibilitate de amânare“, a adăugat liderul liberal, precizând şi data la care va avea loc scrutinul: 28 iunie. Pe de altă parte, preşedintele PSD Iaşi se aşteaptă ca aceste alegeri să fie decalate cu cel puţin o lună. „Dacă epidemia mai ţine o lună, cu siguranţă se vor amâna“, ne-a spus Maricel Popa.

Şi liderul USR Iaşi crede că alegerile locale ar trebui amânate. „E extrem de puţin probabil să fie organizate în iunie. Dacă vârful epidemiei va fi la începutul lunii mai, cum se preconizează, atunci nu mai ai când să anunţi data alegerilor, nu mai ai cum să organizezi campania electorală“, este de părere Cosette Chichirău. Ea vede organizarea scrutinului local în septembrie. Preşedintele USR Iaşi a mai spus că epidemia ar putea să schimbe – în unele locuri chiar radical – opţiunile electoratului, după cum şi cât se vor implica în organizarea şi punerea în aplicare a măsurilor de salvare. Şi Petru Movilă, li­derul PMP Iaşi, dă şanse mari ideii de amânare a alegerilor din iunie. „Mandate­le se pot prelungi în situaţii excepţiona­le“, ne-a explicat deputatul care sunt prevederile legale. „Oamenii vor avea mai mult timp să se uite pe cine votează“, a remarcat el partea bună a decalării localelor. „Mai importantă este viaţa oamenilor“, a subliniat Petru Movilă.

Comentarii