Politicienii locali, indiferent de partid, n-au putut obţine de la şefii lor niciun loc eligibil pentru Iaşi, pe liste

O MARE RUŞINE: Iaşul – 0 (zero) europarlamentari. Liderii locali nu au nici o influenţă la centru

sâmbătă, 23 martie 2019, 02:50
5 MIN
 O MARE RUŞINE: Iaşul – 0 (zero) europarlamentari. Liderii locali nu au nici o influenţă la centru

Pentru prima dată de la aderarea României la Uniunea Europeană, acum 12 ani, cel mai mare judeţ din ţară ca populaţie după capitală, Iaşul, nu va avea niciun politician europarlamentar la Bruxelles. Greu de spus dacă asta e o mare pierdere în sine, dar este sigur că situaţia e un simptom a ceva mult mai grav. Arată în mod cert că ieşenii au lideri politici, indiferent de partid, fără nicio influenţă serioasă la centru. De altfel, asta se vede cu ochiul liber de mai mulţi ani: Iaşul primeşte tot mai puţini bani din alocările bugetare. Ba chiar s-a ajuns la situaţii şi mai umilitoare politic: lideri din PSD mai influenţi la centru din Neamţ, Vaslui sau Botoşani să îşi impună oameni de acolo ca şefi la instituţii din Iaşi.

Iaşul lipseşte de pe poziţiile eligibile din listele partidelor pentru alegerile europarlamentare. PSD, PNL, USR-PLUS, ALDE, Pro România şi PMP nu au niciun reprezentant al lumii politice ieşene în zona eligibilă a listelor. De exemplu, pe lista PSD, din regiunea de nord-est a ţării, filiala ieşeană a fost din nou nebăgată în seamă, candidatul eligibil urmând a fi, cel mai probabil, băcăuanul Dragoş Benea, unul dintre cei mai vehemenţi contestatari ai autostrăzii Iaşi – Tg Mureş. Nominalizarea acestuia vine şi ca o consecinţă firească a faptului că, după ieşirea lui Gheorghe Nichita din PSD, încă din 2015, polul de influenţă regional social-democrat s-a mutat de la Iaşi la Bacău. La liberali, cel mai bine poziţionat reprezentant al regiunii de nord-est este botoşăneanul Mihai Ţurcanu (actual europarlamentar), dar locul ocupat de acesta (12) este în afara poziţiilor eligibile. USR şi PLUS au decis, recent, să aibă o listă comună pentru europarlamentare, dar pe locurile considerate eligibile nu este propus vreun reprezentant al Iaşului. Pe poziţia a opta a listei alianţei se află bârlădeanca Ramona Strugariu (licenţiată în drept a Universităţii „Al.I. Cuza“), loc considerat eligibil de către cele două partide, dar şansele ca aceasta să acceadă în funcţie sunt teoretice. ALDE, deşi se află la guvernare cu PSD, participă cu listă proprie la alegerile europarlamentare. Liderul ALDE Iaşi, Varujan Vosganian, se află pe locul 5 pe lista partidului, iar şansele să ajungă în Parlamentul European sunt minime, cu toate că ALDE şi-a propus să „prindă“ şase mandate de europarlamentar. În ceea ce priveşte partide precum Pro România sau PMP, aceste organizaţii vor avea maximum 1-2 mandate, şi asta dacă reuşesc să treacă de pragul electoral. În orice caz, în fruntea listelor celor două partide nu se află niciun reprezentant al Iaşului.

Singurul candidat al Iaşului este un independent. De cine e susţinut?

În Iaşi sunt foarte vizibile două candidaturi independente la Parlamentul European: una susţinută de organizaţiile civice care luptă pentru construirea de autostrăzi, iar cealaltă, de primarul Mihai Chirica. În primul caz, este vorba despre Gregoriana Tudoran, născută la Iaşi. „Un om informat nu este uşor de manipulat, şi activitatea profesională din Bruxelles m-a adus foarte aproape de ce are nevoie cu adevărat România, de ce ai tu nevoie. Fac parte dintre cei aproximativ 4,5 milioane de români care au ales calea migraţiei, iar acum am cunoştinţele necesare pentru a oferi o şansă infrastructurii rutiere din România“, spune Gregoriana Tudoran, într-o prezentare a sa pe o reţea socială. Ea este voluntar al Asociaţiei „Împreună pentru A8“ şi, din 2010, lucrează în Belgia în calitate de consultant în servicii financiare, afaceri europene şi management de proiect. Un alt candidat independent este George Simion, fondator al mişcării unioniste „Acţiunea 2012“. El s-a născut la Focşani, dar s-a remarcat inclusiv la Iaşi în ultimii ani prin desele manifestări organizate, iar la unele dintre acestea a avut ca partener Primăria Iaşi. „George Simion nu este un om politic. El este omul cu care am stat braţ la braţ în toată această muncă teribilă (…) în ceea ce priveşte proiectul unirii Basarabiei şi a Bucovinei de Nord cu România. George Simion nu slujeşte interesele niciunui partid politic. Eu îl susţin pe George Simion pentru că nu întruneşte formatul unui om politic, ci a unui om care luptă pentru un ideal“, a declarat, zilele trecute, primarul Mihai Chirica. Susţinerea edilului-şef are şi urmări: Simion are un cort pentru strângerea de semnături foarte bine poziţionat, respectiv în Piaţa Unirii. Totuşi, primarul a mai amintit şi de lista Pro România, dar şi de cea a PNL. În prima situaţie, el a menţionat că nu pune „piedici“ vreunui partid politic, în contextul în care, iniţial, Mihai Chirica a dat semne de apropiere faţă de organizaţia lui Victor Ponta, dar, de câteva luni, şi-a schimbat optica. Cu toate acestea, unul dintre consilierii personali ai primarului (Vasile Roman) este membru al Pro România, iar filiala ieşeană este condusă de un apropiat al edilului (Sorin Iacoban). „Îmi place de Rareş Bogdan (fostul jurnalist deschide lista PNL, n.r.) care reacţionează de fiecare dată cu succes atunci când România este tăvălită, îmi place şi de Corina Creţu (locul 2 pe lista Pro România, n.r.) care a avut curajul să se ridice din banca PSD“, a mai comentat Mihai Chirica.

Şeful PSD Iaşi: Nu suntem într-o poziţie favorabilă de negociere

Contactat telefonic, şeful PSD Iaşi, Maricel Popa, a susţinut, iniţial, că discuţiile în partid privind lista finală de candidaţi încă nu au fost finalizate, dar a admis că organizaţia Iaşi nu este într-o „poziţie favorabilă“ de negociere. El a făcut referire la faptul că PSD Iaşi l-a avut ca reprezentant în PE pe Cătălin Ivan, timp de două mandate consecutive, dar că acesta „nu a făcut nimic pentru Iaşi şi nici pentru Moldova“. „Aceasta este moştenirea Nichita şi cu Ivan. Ivan a fost două mandate la rând şi nu a făcut nimic, celelalte filiale nici nu îl cunosc. Trebuie să alegem un om de administraţie, un om care să fie de partid, nu după ce ajungi acolo să împroşti cu noroi partidul care te-a propus. Dacă Cătalin Ivan făcea ceva pentru Moldova, era altceva“, a comentat Maricel Popa. Şeful PSD Iaşi a făcut referire la desele conflicte pe care actualul europarlamentar Ivan le-a avut cu conducerea centrală a PSD în ultimii ani. Ivan nu a putut fi contactat ieri pentru a-şi exprima un punct de vedere. De cealaltă parte, şeful PNL Iaşi, Costel Alexe, a plasat alegerile europarlamentare într-un registru secundar din punct de vedere al influenţei asupra proiectelor Iaşului şi Moldovei, important fiind ca guvernul naţional „să prioritizeze proiectele noastre!“. „Legislativul reglementează, în timp ce executivul este cel care schim­bă faţa unui judeţ, regiuni, provincii!“, a spus Alexe. El a continuat afirmând că fondurile europene „nu vin dacă Iaşul, Vasluiul, Teleormanul sau orice judeţ are reprezentanţi acolo (în PE, n.r), ci importantă este prezenţa în Guvernul naţional“. „Propunerile PNL pentru aceste alegeri europarlamentare vin şi pe fondul rezultatelor alegerilor anterioare“, a mai spus Alexe. 

 

 

Comentarii