O păţesc şi feţele bisericeşti, nu numai oamenii simpli. Ping-pong cu 7 ha ale Mănăstirii Durău

vineri, 28 ianuarie 2022, 02:59
2 MIN
 O păţesc şi feţele bisericeşti, nu numai oamenii simpli. Ping-pong cu 7 ha ale Mănăstirii Durău

Un dosar de fond funciar a rămas uitat timp de 10 ani în sertare. Mănăstirea Durău a păţit ce au păţit mii de ieşeni aflaţi în aceeaşi situaţie. Comisia Judeţeană de Fond Funciar le recunoaşte dreptul de proprietate, primăria comunei răspunde că nu are pământ, trimite dosarul înapoi, după care nu se mai întâmplă nimic. Mănăstirea s-a adresat instanţei, iar Judecătoria a găsit o rezolvare. Decizia va aparţine însă Tribunalului.

Legile fondului funciar au stabilit o procedură simplă teoretic. Cel care are dreptul la pământ îl primeşte de regulă pe vechiul amplasament. Dacă vechiul amplasament nu mai este liber, se caută teren altundeva în aceeaşi localitate. În situaţia în care comisia locală de fond funciar nu mai dispune de teren suficient, se caută teren liber în altă localitate, cât mai apropiată cu putinţă. În cazul mănăstirii Durău, procedura s-a gripat după primul pas.

În octombrie 2011, mănăstirii i-a fost recunoscut dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 7 ha de teren, pe raza comunei Tomeşti. Dosarul a plecat de la Prefectură la primăria comunei. În iunie 2012, primăria a trimis documentaţia înapoi la Iaşi, cu propunerea de atribuire a unui alt amplasament, pentru că în comună nu mai exista teren liber. În următorii 8 ani, nu s-a mai întâmplat nimic, aşa că mănăstirea a chemat în judecată primarul comunei Tomeşti, comisia locală de fond funciar, comisia judeţeană şi Agenţia Domeniilor Statului, cerând eliberarea titlului de proprietate şi obligarea primarului din Tomeşti la plata de penalităţi pentru fiecare zi de întârziere.

În instanţă, reprezentanţii comunei Tomeşti au spus ceea ce ziseseră deja: în localitate nu mai există teren liber, iar ADS este dator să dea pământ în altă parte. Prefectura a invocat excepţii procedurale, susţinând că ar putea deveni parte în cauză doar după ce ar primi din partea comunei Tomeşti documentaţia necesară emiterii titlului de proprietate. Aceasta, deşi documentaţia nu poate fi întocmită decât după identificarea unui amplasament liber. La rândul său, ADS a arătat că nu dispune de teren în Tomeşti, dar are la Bârnova, Holboca, Ţuţora, Schitu Duca şi Iaşi. Doar că nu i s-a cerut.

Analizând actele dosarului, magistraţii Judecătoriei au ajuns la concluzia că soluţia este simplă. ADS a fost obligată să transmită comisiei locale Tomeşti o suprafaţă de 7 ha aflată pe raza vreuneia dintre localităţile limitrofe comunei, comisia locală să facă documentaţia necesară pentru emiterea titlului de proprietate şi să o trimită Prefecturii, iar aceasta să emită titlul. Soluţia nu a fost agreată de ADS, care a declarat apel. Acesta a fost înregistrat miercuri pe rolul Tribunalului, primul termen de judecată nefiind încă stabilit.

Comentarii