O suprafaţă de pădure de dimensiunea Franţei s-a regenerat în ultimii 20 de ani

marți, 11 mai 2021, 18:25
2 MIN
 O suprafaţă de pădure de dimensiunea Franţei s-a regenerat în ultimii 20 de ani

O suprafaţă de pădure de dimensiunea Franţei s-a regenerat natural la nivel mondial în ultimii 20 de ani, arată un studiu citat de BBC.

Pădurile regenerate ar putea absorbi echivalentul a 5,9 gigatone de dioxid de carbon – mai mult decât cantitatea anuală de emisii produsă de SUA, potrivit grupurilor de conservare.

O echipă condusă de organizaţia World Wide Fund for Nature (WWF) a folosit date din satelit pentru a construi harta pădurilor regenerate.

Regenerarea pădurilor implică recuperarea zonelor împădurite fără nicio intervenţie umană sau cu intervenţii minime, acestea constând în plantare de copaci, delimitarea zonelor pentru a restrânge accesul animalelor domestice sau îndepărtarea plantelor invazive.

William Baldwin-Cantello de la WWF a spus că regenerarea naturală a pădurilor este deseori mai “ieftină, productivă şi favorabilă biodiversităţii decât plantarea activă de păduri”. În acelaşi timp, el spune că regenerarea pădurilor trebuie apreciată la adevărata valoare. “Pentru a evita schimbările climatice periculoase trebuie să oprim despădurirea şi să refacem zonele împădurite”.

“Milioane de hectare de păduri sunt despădurite în fiecare an, cu mult mai multe decât se regenerează”, spune William Baldwin-Cantello.

Pădurea Atlanticului din Brazilia oferă speranţe, potrivit studiului. O suprafaţă de mărimea Olandei s-a regenerat acolo în ultimii 20 de ani. Totodată, în pădurile din nordul Mongoliei 1,2 milioane de hectare de pădure s-au regenerat în ultimii 20 de ani. Fenomenul de regenerare s-a remarcat şi în Africa Centrală şi Canada.

În acelaşi timp, cercetătorii avertizează că pădurile lumii se confruntă cu multe ameninţări. În ciuda semnelor încurajatoare, precum cazul pădurilor de pe coasta Braziliei, despădurirea se produce cu o asemenea viteză încât este nevoie ca suprafaţa împădurită să-şi dubleze dimensiunea pentru a atinge pragul minim de conservare.

Una dintre cele mai simple metode de a reduce emisiile de carbon este plantarea de copaci. Cu toate acestea, cercetătorii spun că trebuie plantaţi copacii potriviţi în locurile potrivite pentru ca această măsură să producă rezultate.

 

Comentarii