Obiceiuri din bătrâni moştenite de români

duminică, 15 aprilie 2018, 12:13
2 MIN
 Obiceiuri din bătrâni moştenite de români

"Bătrânii", cum li se spune generic, ne-au lăsat un bagaj voluminos de înţelepciune populară; nu ştim cât de experţi or fi fost ei, nici dacă vârsta reprezintă o calitate în chiar toate domeniile: am văzut bătrâni convinşi că pământul e plat, că prin cablul de internet intră dracu' în bloc sau care votează regulat PSD. De la ei am moştenit şi o seamă de obiceiuri, cu atât mai multe, cu cât însoţesc un eveniment mai important: iată de ce românii sunt foarte ocupaţi în perioada pascală, după cum se va vedea!

laugh În Joia Mare tinerii trebuie să se bată în jurul bisericii cu ouă clocite. Am aflat că tinerii din Datornici au respectat obiceiul atât de bine, încât puţea şi ieri, iar localnicii purtau măşti de gaze cu motive populare; flăcăii din Machitori au preferat ca, din ouă, să facă rachiu, în vreme ce tinerii din Acarieni au luat ouăle clocite şi le-au vândut la piaţă, drept "ouă de ţară din găini nestresate".

laugh Tot bătrânii pretind că, în Joia Mare, morţii ies din gropi şi bântuie pe la casele lor; ştim din surse sigure că morţii care au ieşit prin ţară s-au întors, gâfâind, în cimitir, şi s-au jurat să nu mai plece; unul chiar i-a cerut groparului "Şi toarnă peste mine un munte de pământ, că ce-am văzut afară mai rău e ca-n mormânt!". Tot la casa lui s-a întors, după ani de treabă în Italia, Cerasel Hamsie; ghinionul său a fost că s-a întors în costum, cravată şi cu pantofi lucioşi, motiv pentru care a fost bătut cu topoarele de consătenii care l-au confundat cu un moroi.

laugh Aceiaşi bătrâni pretind şi că în Vinerea Mare nimeni nu trebuie să lucreze, ca să îi meargă bine tot anul (datina se potriveşte la cam toate zilele); am aflat că Benone Mărăcine, pompier, n-a vrut să muncească vinerea trecută, când i-a luat foc casa, ca să nu-i meargă rău, iar acum îi merge bine şi doarme în curte, sub o prelată.

laugh Bătrânii susţin şi că fetele care n-au reuşit să-şi toarcă toată cânepa până în Joia Mare vor fi pedepsite de Joimăriţa, o făptură urâtă şi rea, cu părul vâlvoi; tinerele pot scăpa doar dacă încuie uşile şi le ung cu untură. Geanina Dropie a încercat să scape de Joimăriţă şi şi-a uns pragul şi uşa cu untură, dar au venit mâţele şi au lins untura, iar fata, când a ieşit după ele cu un retevei, a alunecat şi şi-a spart nasul. Colega ei Marlena Cleşte nu şi-a tors cânepa, ci a fumat-o, iar tatăl Ramonei Gogoloi a leşinat când a văzut în uşă o creatură urâtă, cu părul vâlvoi; iniţial a crezut că este Joimăriţa, dar s-a prins că era doar soacră-sa.

 

Comentarii