Oficial ungar, către Occident: Oferiți Rusiei garanții de securitate pentru o pace durabilă și împiedicați intrarea Ucrainei în NATO

luni, 04 septembrie 2023, 12:26
2 MIN
 Oficial ungar, către Occident: Oferiți Rusiei garanții de securitate pentru o pace durabilă și împiedicați intrarea Ucrainei în NATO

Occidentul ar trebui să ofere Rusiei garanții de securitate și să împiedice Ucraina să adere la NATO, a declarat Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului Viktor Orbán, scrie Politico, notând că afirmațiile acestuia ar putea deteriora și mai mult relațiile deja dificile ale Budapestei cu Kievul.

Pentru a asigura o pace de durată, „lumea occidentală care sprijină Kievul trebuie să ofere garanții de securitate Rusiei, dar cu siguranță nu aderarea Ucrainei la NATO ”, a declarat duminică Gergely Gulyás, șeful de cabinet al premierului Ungariei, conform Politico.

Afirmațiile sale vin în continuarea declarațiilor făcute recent de prim-ministrul ungar Viktor Orbán, potrivit cărora Occidentul „ar trebui să încheie un acord cu Rusia pe noua arhitectură de securitate, pentru a da Ucrainei securitate și suveranitate, dar nu apartenență la NATO”. Tot atunci, Viktor Orban a spus că Ucraina nu are nicio șansă să câștige războiul.

În luna iunie, premierul Ungariei a înfuriat Kievul după ce a spus că Ucraina„nu mai este un stat suveran” și că este „inexistent” financiar. „Ucraina nu face comerț cu teritoriile sau cu suveranitatea sa”, a reacționat Oleh Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, amintește Politico.

„Guvernul ungar nu e dispus nici măcar să discute despre finanţarea livrărilor de armament către Ucraina”

Ungaria s-a opus și se opune în continuare acordării de către UE de ajutor militar pentru Ucraina. În 31 august, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, Péter Szijjártó, a spus că Budapesta nu este dispusă nici măcar să discute despre finanţarea de către Uniunea Europeană a livrărilor de armament către Ucraina, până când autorităţile de la Kiev nu vor scoate OTP Bank de pe lista sponsorilor internaţionali ai războiului şi nu va restabili drepturile minorităţii maghiare din Transcarpatia.

Mai mult, pe Hotnews

Comentarii