Optică nouă la Primărie sau un gest conjunctural, de ochii lumii? Are legătură cu construcţia de blocuri noi!

marți, 15 mai 2018, 01:50
4 MIN
 Optică nouă la Primărie sau un gest conjunctural, de ochii lumii? Are legătură cu construcţia de blocuri noi!

Asta s-a întâmplat ieri în comisia de urbanism a municipalităţii. Principalele motive invocate la respingerea proiectelor propuse: suprafeţele mici de teren pe care investitori au propus construirea de blocuri, regimuri de înălţime mare, probleme legate de parcări. Sunt exact problemele asupra cărora „Ziarul de Iaşi“ a atras mereu atenţia.

Comisia de urbanism a respins ieri pe bandă rulantă mai multe proiecte urbanistice. Principalele motive invocate de membrii forului au vizat, în principal, suprafeţele mici de teren pe care investitorii au propus construirea de blocuri, precum şi un regim de înălţime mare, probleme legate de parcări sau de regimul juridic al terenurilor studiate.

Proiectul unui bloc de 15 etaje, respins

Printre cele mai importante proiecte care au fost amânate se numără cel al Dazz Group SRL şi constă în amenajarea unui ansamblu rezidenţial şi funcţiuni complementare pe şoseaua Moara de Foc, lângă pasajul Octav Băncilă. Investitorul are o suprafaţă de aproape 4.500 mp şi propune clădiri cu un regim de până 15 etaje, la o înălţime de 55 metri. Regimul de înălţime a fost unul dintre motivele invocate de Comisia, dar principalul lucru pe care consilierii locali l-au avut în vedere vizează faptul că parcela cuprinde în partea estică a amplasamentului şi o clădire existentă care nu aparţine dezvoltatorului. În acelaşi timp, proprietarii clădirii (unde se află spaţii comerciale) nu dispun decât de terenul pe care se află clădirea, iar accesul auto şi pietonal se face în prezent pe proprietatea Dazz Group. La şedinţa Comisiei a venit inclusiv un reprezentant al beneficiarului, care a susţinut că o parte din clădire a fost construită ilegal, iar dreptul de servitute pe teren poate fi obţinut pe calea instanţei. În cele din urmă, Comisia a decis să amâne analiza proiectului urbanistic pentru a studia unele documente şi planşe de reglementări urbanistice aduse în completare de investitor. Beneficiarul planului a acuzat un blocaj la nivelul Comisiei şi a subliniat că, până acum, a ţinut cont de toate recomandările forului şi a solicitat consilierilor să ofere un răspuns scris argumentat unde să fie specificate în mod clar motivele pentru care proiectul nu fost aprobat încă.

Alte trei planuri urbanistice zonale au fost respinse întrucât investitorii au propus Comisiei realizarea de blocuri cu până la trei etaje pe suprafeţe de teren ce nu treceau de 355 mp în zone precum Centru şi Tătăraşi. Inclusiv un proiect ce prevedea construirea în Păcurari a două locuinţe individuale, pe o suprafaţă de 1.300 mp, a fost amânat întrucât documentaţia nu cuprindea şi un plan de încadrare. Un proiect din Bucium, din spatele Hotelului Pleiada, a fost, de asemenea, respins deoarece consilierii au solicitat clarificări privind calea de acces spre ansamblul rezidenţial propus. Planşa depusă de investitor (Tehno Star SRL) prevede construirea a şapte tronsoane de bloc cu trei demisoluri (diferenţă semnificativă de nivel), parter şi trei etaje. Nu în ultimul rând, Comisia a mai decis respingerea unor proiecte în Tătăraşi (probleme legate de regimul de înălţime), Dacia (investitorul propune un imobil cu birouri şi locuinţe de serviciu, dar Comisia nu este de acord cu cea de-a doua funcţiune) şi Bularga (transformarea unei hale de producţie în hostel şi birouri).

Bloc de 10 etaje lângă Gara Internaţională

Totuşi, Comisia de urbanism a aprobat şi o parte dintre proiectele de pe ordinea de zi. Printre acestea s-a numărat şi un PUZ propus de către Conest pe strada Pantelimon Halipa, în apropiere de Gara Internaţională. Societatea va ridica un imobil cu subsol, demisol, parter, mezanin şi 10 etaje pe o suprafaţă de 2.477 mp. Funcţiunea va fi una mixtă: locuinţe, birouri, comerţ, spaţii pentru servicii şi altele. Conest vrea să amenajeze 125 de locuri de parcare, cele mai multe fiind în subteran. Undă verde a primit şi proiectul Fio Grup Company SRL pentru reparaţii capitale şi refuncţionalizarea Hanului Trei Sarmale, alături de construirea unui hotel (trei etaje) în imediata apropiere, cu acces din şoseaua Bârnova. Cele mai puţine discuţii în Comisie au fost pe planul urbanistic legat de extinderea şi dotarea Spitalul „Sf. Maria“, un proiect implementat de Consiliul Judeţean şi care beneficiază de fonduri europene.

Dintre cele 18 proiecte de pe ordinea de zi, acesta a fost singurul care a fost votat în unanimitate, în condiţiile în care consilierii liberali se abţin în continuare la votul privind proiectele private, dar pe cele publice, mai nou, le aprobă. În Bucium, în apropiere de Plopii fără Soţ, Comisia a eliberat un aviz condiţionat pentru ridicarea a nouă imobile pe o suprafaţă de aproape 11.000 mp. Faţă de propunerea investitorului (două persoane fizice) care viza un regim demisol, parter şi două etaje (înălţime maximă 12,5 metri), consilierii au aprobat un regim cu parter, un etaj şi mansardă (înălţime maximă 10,5 metri). Toate planurile urbanistice aprobate trebuie să primească undă verde şi de la Consiliul Local. 

Comentarii