De Sănătate

Punem punctul pe știi

Pacienții care necesită îngrijiri paliative pot face escare chiar și în câteva ore

miercuri, 19 octombrie 2022, 07:48
3 MIN
 Pacienții care necesită îngrijiri paliative pot face escare chiar și în câteva ore

Corina Mihăilă, Iași: ”Bunica mea a făcut un accident vascular cerebral, în urma căruia, cel puțin pentru o perioadă, nu se poate deplasa. Ca să se poată întoarce de pe o parte pe alta, are nevoie de ajutor. Ea este un pic mai plinuță și am observat că a început să se înroșească în zona feselor și a gleznelor. Pentru că această roșeață persistă, am vorbit cu medicul meu de familie care mi-a spus că este posibil să facă escare. Eu nu știu ce trebuie să fac în această situație și cât de serioasă poate fi această problemă. Dar, îmi doresc foarte mult să o ajut, cu atât mai mult cu cât eu am fost crescută de bunica mea”.

Dr. Mihaela Ivan, medic specialist pneumolog și medicină de familie cu atestat în îngrijiri paliative, Șef de secție Spitalul ”Sf. Sava”, Iași: Escara sau ulcerul de presiune este o zonă de deterioarare a pielii şi a ţesuturilor de dedesupt. Ea poate apărea prin şederea în şezut sau culcat într-o singură poziţie, fără a modifica poziţia pentru o perioadă de timp. O escară se poate dezvolta foarte repede, în câteva ore, mai ales la pacienţii ce necesită îngrijiri paliative.

Primul semn că se dezvoltă o escară este că pielea începe să îşi schimbe culoarea. Poate să apară o uşoară roşeaţă sau o culoare mai închisă a pielii decât de obicei, care nu dispare atunci când facem presiune. Zona se poate simţi la atingere mai caldă sau mai rece, fermă, spongioasă sau chiar umflată. Dacă se sesizează din timp primele semne se poate preveni agravarea unui ulcer de presiune. Dacă primele semne nu sunt tratate rapid, apar vezicule intacte/sparte, care duc la un ulcer de presiune grav. Acesta se poate infecta cu consecinţe grave asupa tuturor organelor. 

Pentru a preveni apariţia escarelor trebuie parcurşi următorii paşi: inspectăm pielea zilnic, verificăm zilnic picioarele, mobilizăm pacientul, asigurăm o dietă sănătoasă, hidratăm corect pacientul, păstrăm pielea curată şi uscată (inclusiv sub sâni, între fese, sub scrot), hidratăm pielea cu loţiuni şi creme, evităm hainele strânse care se pot freca de piele, lenjeria de pat să fie uscată (utilizarea alezelor), evităm cutele din lenjerie şi hainele de sub pacient. „Şansa” de a dezvolta o escară există ori de cate ori pacientul stă pe ceva dur. Dacă pacienta stă imobilizată la pat, se vor evita eventualele împletituri ale părului, mărgele, elastice sau bentiţe care pot  face presiune şi să producă leziuni şi escare.

Dacă se observă semne de deterioarare a pielii din cauza presiunii prelungite, trebuie anunţat medicul de familie sau să contactaţi specialişti în îngrijiri la domiciliu. Medicul de familie se apelează dacă: apare înroşirea pielii sau schimbarea culorii durează mai mult de 30 minute după modificarea poziţiei, se observă noi semne de iritaţie a pielii cum ar fi erupţii cutanate, vezicule sau vânătăi sau dacă există întrebări şi temeri cu privire la îngrijirea şi tratamentul pielii. 

În caz că escara s-a agravat şi există semne de infecţie locală/generală puteţi apela la un centru de îngrijire paliativă, cum este Spitalul Sf. Sava Iaşi care are echipe multidisciplinare care pot trata escarele ameliorând starea pacientului prin  măsuri specifice îngrijirilor paliative. Există produse dezvoltate de-a lungul timpului de către producători, care sunt eficiente în reducerea incidenţei escarelor dobândite acasă sau în spital, precum şi în tratarea lor. 

Să nu trecem peste faptul că escarele pot fi extrem de dureroase şi debilitante. Pe lângă tratamentul local escara necesită tratament pentru durere şi tratament psihologic pentru a atenua suferinţa fizică și sufletească. Rolul nostru este de a găsi tramamentul preventiv, medicamentos şi psihologic, pentru ca pacienţii să nu sufere, ameliorându-le şi calitatea vieţii, pentru că …” orice durere are leac. Greutatea este doar să-l dibuieşti” ( Liviu Rebreanu )”.

 

Comentarii