Pacienţii cu boli grave vor avea acces la toate medicamentele destinate lor, şi nu numai la un singur medicament

marți, 24 aprilie 2018, 17:54
4 MIN
 Pacienţii cu boli grave vor avea acces la toate medicamentele destinate lor, şi nu numai la un singur medicament

Pacienţii cu boli grave precum afecţiunile oncologice, cele cardiovasculare, hepatita C sau scleroza multiplă vor avea acces la toate medicamentele destinate lor, şi nu la un singur tratament, aşa cum era stabilit până acum, a decis Guvernul printr-o Ordonanţă de Urgenţă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, în şedinţa de marţi a fost aprobată o Ordonanţă de Urgenţă, la propunerea Ministerului Sănătăţii, privind accesul neîngrădit la terapii pentru pacienţii cu afecţiuni grave.

Prin acest act normativ, se asigură accesul pacienţilor cu afecţiuni grave, adică boli rare, hepatită C, afecţiuni cardiovasculare sau scleroză multiplă la toate medicamentele destinate unei indicaţii terapeutice, în concordanţă cu starea sănătăţii pacienţilor, şi nu la un singur tratament aşa cum era reglementat până acum.

Pentru pacienţi nu va exista nicio contribuţie personală, iar diferenţa dintre preţul de comercializare şi costul efectiv per pacient se va datora de către deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă cu titlul de contribuţie trimestrială, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Potrivit Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), prin acest act normativ se modifică mecanismele de încheiere şi de derulare a contractelor de tip cost-volum/cost-volum-rezultat reglementate prin OUG nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii, fiind reglementate distinct mecanismele care vor sta la baza încheierii contractelor de tip cost-volum/cost-volum-rezultat pentru medicamentele pentru care s-a emis o decizie de includere condiţionată în Lista de medicamente, ceea ce va permite creşterea accesului pacienţilor la toate medicamentele inovative în funcţie de indicaţia terapeutică, stadiul bolii şi afecţiunile asociate.

Legislaţia anterioară reglementa că în situaţia în care pentru aceeaşi indicaţie terapeutică existau două sau mai multe medicamente cu decizie de includere condiţionată în Lista de medicamente se putea încheia contract cost-volum/cost-volum-rezultat doar pentru produsul cu costul cel mai mic/pacient/an suportat din FNUASS, fără a exista posibilitatea opţiunii terapeutice în funcţie de starea sănătăţii pacientului.

De asemenea, era prevăzută o singură grilă de negociere, aplicabilă atât pentru contractele de tip cost-volum, cât şi pentru cele de tip cost-volum-rezultat, în baza căreia au putut fi încheiate contracte strict pentru medicamentele inovative aferente programelor naţionale de sănătate şi bolilor cronice din sublista C –  secţiunea C1, dar nu şi pentru medicamentele cu nivel de compensare din bugetul FNUASS sub 100%.

În acest sens, prin noul act normativ, pentru contractele de tip cost-volum se prevăd grile de procente fixe care vor fi aplicate progresiv la valoarea consumului trimestrial de medicamente, în funcţie de raportul dintre numărul de pacienţi efectiv trataţi într-un trimestru şi cel al pacienţilor eligibili conform contractului respectiv, precizează CNAS.

Pentru contractele cost-volum-rezultat se va stabili un cost efectiv/pacient cu rezultat medical, cost efectiv care se va aplica atât pentru situaţiile în care există un singur medicament, cât şi pentru situaţiile în care există două sau mai multe medicamente substituibile pe aceeaşi indicaţie terapeutică. Pentru pacienţi nu va exista nici o contribuţie personală, diferenţa dintre preţul de comercializare şi costul efectiv/pacient urmând să fie achitată de deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă cu titlul de contribuţie trimestrială.

Pentru a se asigura continuitatea tratamentului pacienţilor care beneficiază în prezent de medicamentele care fac obiectul contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat, sunt prevăzute norme tranzitorii.

Astfel, contractele aflate în derulare la data intrării în vigoare a noii ordonanţe de urgenţă rămân supuse legislaţiei în vigoare de la data la care acestea au fost încheiate. Aceste contracte, în cazul în care vor expira în primele două luni ale ultimului trimestru calendaristic de valabilitate, vor putea fi prelungite, cu acordul părţilor, până la finalul trimestrului respectiv.

"Pentru anul 2018, CNAS a fost autorizată prin Legea bugetului de stat să încheie contracte cost-volum/cost-volum-rezultat în limita sumei de 3,9 miliarde lei. Actuala modificare a legislaţiei va permite să extindem semnificativ accesul pacienţilor la medicamente inovative prin acest tip de contracte, în conformitate cu prevederile Programului de guvernare din domeniul politicilor de sănătate”, a declarat preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu.

Ministerului Sănătăţii a oferit anul trecut, prin mai multe modificări legislative, acces mai facil pacienţilor cu boli grave la serviciile medicale şi au fost introduse pe listele de medicamente compensate şi gratuite 13 molecule noi pentru tratarea pacienţilor cu boli rare. De asemenea, ministerul a avizat şi 12 centre de expertiză în boli rare la Bucureşti, Cluj, Timişoara, Craiova, Zalău, Iaşi, Oradea şi Mureş.

 

Comentarii