Paiul lui Hațegan şi bârna Politehnicii

miercuri, 06 noiembrie 2019, 02:43
4 MIN
 Paiul lui Hațegan  şi bârna Politehnicii

Când pierzi cu 0-4, la capătul unui meci în care raportul şuturilor a fost 4-21, iar al ocaziilor mari 1-7, nu ai cum să pui eşecul pe seama arbitrajului

Politehnica Iaşi a suferit luni cel mai sever eşec din actuala stagiune, 0-4 la Giurgiu, cu Astra. La final au existat voci, ieşene, care au pus înfrângerea pe seama prestaţiei arbitrului Ovidiu Haţegan. Arădeanului i s-a imputat faptul că l-a eliminat pe Francisc Cristea la pauză şi că nu a acordat două penaltiuri oaspeţilor, în repriza a doua, toate fazele incriminate derulându-se la 1-0. Cel mai bun arbitru român nu a greşit însă la prima fază, cele două “galbene” primite de F. Cristea fiind juste. A greşit însă în minutul 61, când Breeveld a fost dezechilibrat în careu de Răduţ. Referitor la cea de-a doua cerere de penalty a Iaşului, apărută după o centrare a lui Gallego (’75), în urma căreia mingea i-a lovit mâna lui Crepulja, pot apărea multe discuţii, bazate pe distanţa dintre cei doi, poziţia mâinii giurgiuveanului etc. Cert este că astfel de faze sunt mereu discutabile, indiferent de ce decide arbitrul.

Acceptând că Haţegan nu a acordat un penalty Iaşului la 1-0, lovitură care, dacă ar fi fost transformată, ar fi putut duce scorul la 1-1 cu o jumătate de oră înainte de final, a pune eşecul pe seama arbitrului ar însemna a vedea doar paiul din ochii altuia. Nu şi bârna din ochii Politehnicii!

Iaşul a pierdut în primul rând pentru că a jucat slab, fără orizont, fiind surclasată de Astra. În afară de scor, şi la alte capitole: 21-4 la şuturi, 11-3 la încercări cadrate (cu menţiunea că două dintre cele ale Politehnicii au apărut după minutul 88, la 4-0), 7-1 la ocazii mari. S-a ajuns aici pentru că Poli începe să resimtă din ce în ce mai mult absenţa lui Frăsinescu din defensivă, că mijlocul, care şi aşa avea probleme, şi-a pierdut mult din forţă prin absenţa lui Loshaj, dar mai ales pentru că organizarea, altă dată destul de bună, a lăsat de dorit. Oaspeţii au fost nu o dată dezarticulaţi, răsfiraţi, fără busolă, tabloul fiind pigmentat şi de mai multe gafe individuale. Nu în ultimul rând trebuie subliniat şi faptul că mulţi dintre jucătorii gazdelor au arătat că sunt, valoric, peste omologii lor moldoveni. Iar peste toţi a fost Budescu, un jucător care are urme din ADN-ul lui Dobrin. Capriciosul căpitan al Astrei a marcat două goluri de poveste, făcându-i pe mulţi să mai pună o dată întrebarea care, din păcate, se aplică multor jucători de rasă români din ultimii an: “Unde ar fi ajuns, dacă nu ar fi fost boem?”.

Spre lauda lor, două dintre personajele importante ale Politehnicii, antrenorul Politehnicii, Mihai Teja, şi rutinatul atacant Andrei Cristea au fost lucizi la final, în ciuda nervozităţii şi a frustrărilor. Ambii l-au înţepat pe Haţegan, dar au recunoscut că eşecul a fost generat în primul rând de diferenţele de exprimare dintre cele două echipe şi de jocul modest al Iaşului. Declaraţiile sunt un punct bun de plecare pentru meciurile viitoare, în care Politehnica trebuie să uite tot ce a jucat la Giurgiu şi să aibă o altă faţă, pentru a obţine maximum de puncte din duelurile cu modestele echipe ilfovene Academica Clinceni şi FC Voluntari. Cu şase puncte în următoarele runde, Poli nu numai că ar rămâne în cărţi pentru calificarea în play-off, variantă care are, vorbind realist, şanse infime de reuşită, dar poate păstra distanţa faţă de două dintre echipele ameninţate de retrogradare. Iar cum la Poli incertitudinea este uriaşă, nu se ştie niciodată când aceste puncte pot valora enorm…

 

Poli-catalog

Târnovanu (4) – a parat şapte şuturi, câteva foarte periculoase, însă i se poate imputa faptul că a luat gol direct din corner şi că le-a dat giurgiuvenilor repede mingea înainte de golul trei.

Gallego (4) – aerian, a gafat decisiv înainte de golul patru.

Mihalache (4) – în scădere.

Diallo (4) – a mai încercat să se lupte.

Bădic (4) – s-a zbătut, însă adversarul care acţiona de regulă în zona lui, V. Gheorghe, a punctat de două ori.

Breeveld (4) – nu a închis bine culoarele.

Horşia (4) – nimic notabil.

Fr. Cristea (4) – trădat de lipsa de experienţă, a luat două galbene după faulturi care nu au ajutat echipa.

Passaglia (4) – nu s-a regăsit.

Popadiuc (4) – eforturi inutile.

A. Cristea (4) – a trimis singurul şut periculos al Politehnicii, însă a fost prea nervos.

Carlone (4) – nu a adus nimic nou.

Bălan (4) – nimic notabil.

Haţiegan a intrat în minutul 77.

 

Comentarii