Până acum, doar vorbe. Așteptăm și faptele

miercuri, 13 iunie 2018, 01:43
4 MIN
 Până acum, doar vorbe. Așteptăm și faptele

Horia Sabo a preluat controlul asupra CSM Politehnica Iaşi fără a investi, deocamdată, vreun leu. Mutările prezentate ieri de Ziarul de Iaşi în legătură cu organigrama clubului s-au confirmat: Sabo este director general şi şi-a plasat oamenii în fruntea sectoarelor cheie ale executivului: sportiv, economic, comercial. El a dat asigurări că are lichidităţi suficiente. Bugetul stabilit este de 3,5 milioane euro, neanunţându-se concret cine-l asigură

La patru zile după ce anunţat semnarea unui parteneriat cu omul de afaceri Horia Sabo,CSM Politehnica Iaşi a organizat ieri, într-o sală insalubră, o conferinţă de presă. Singurele lucruri certe anunţate au fost, de fapt, confirmările informaţiilor prezentate în exclusivitate de “Ziarul de Iaşi” în legătură cu organigrama clubului. Sabo este noul director general al clubului, funcţie superioară celei de preşedinte executiv, pe care a rămas Adrian Ambrosie. Alţi apropiaţi ai lui Sabo vor controla punctele cheie ale executivului clubului: Laurenţiu Sabo, tatăl lui Horia, se va ocupa de sectorul economic, Tibor Selymes de cel sportiv, iar Iuliano Ene de latura de marketing. Iaşul păstrează însă un atu important, în Consiliul Director, for superior executivului, activând, până la ccoptarea lui Horia şi a lui Laurenţiu Sabo, doar ieşeni: Leonida Antohi, Ion Apostol, Ion Melinte şi Adrian Amrbosie.

Preluarea controlului executivului clubului de către Sabo s-a făcut gratuit, băimăreanul neaducând, până acum, vreun leu la CSM. Acelaşi scenariu a fost prezent şi vara trecută în Copou, când Fotbal Hebdo a stabilit strategia verii fără a investi vreun ban. Ambrosie a pasat responsabilitatea deciziei pe umerii lui Antohi: “Este o nouă premieră pe care o realizăm, semnarea unui contract cu un investitor privat (n.r. – în trecut, FC Politehnica a avut chiar acţionar majoritar un privat, societatea Mobilis). Predau clubul pe profit, pe care l-am realizat în perioada 1 iulie 2017 – 30 iunie 2018 (n.r. – fără consistentul aport financiar al Primăriei Iaşi, clubul ieşea în pierdere). Datoriile sunt cele ale vechii conduceri. Punctul forte al clubului va fi echipa executivă, formată din directorul general, preşedinte, directorul sportiv, antrenorul şi directorul comercial. Fiind un club privat, am ales colaboratorul pe baza principiilor noastre. Domnul Antohi a semnat contractul”.

Sabo, care a spus că a derulat până acum afaceri în domeniul construcţiilor, al telecomunicaţiilor şi al industriei alimentare, priveşte fotbalul ca pe “o nouă provocare”. Omul de afaceri originar din Baia Mare a confirmat povestea spusă de primarul Iaşului, Mihai Chirica, legată de modul în care s-a implicat la CSM: “Am citit despre anunţul publicat de Primăria Iaşi legat de echipa de fotbal. Odată ce Iaşul a cerut ajutor, am analizat datele financiare şi am ajuns la concluzia că putem face performanţă şi randament financiar. Am cerut ca domnul preşedinte Ambrosie să rămână lângă noi. Sunt dispus să ofer stabilitate pe termen lung. Asta înseamnă că vom acoperi deficitul bugetar, când va apărea. Nu doar cu fonduri proprii, nu am venit ca un Mesia sau ca un bun samaritean, vom încerca să atragem sponsori importanţi. Am însă suficiente lichidităţi pentru ca echipa să nu aibă probleme financiare”.

Sabo nu a avansat nicio sumă concretă pe care o va da în următoarea perioadă, precizând doar că bugetul pentru sezonul 2018-2019 va fi de 3,5 milioane euro.

Şi în ceea ce priveşte obiectivele sportive lucrurile nu au fost foarte ferme. Pentru sezonul următor, Selymes a vorbit de play-off, iar Sabo de “nevoia de consolidare”, omul de afaceri spunând şi de “prezenţa constantă în cupele europene în următorii cinci ani” ori de “transformarea Iaşului în principala forţă fotbalistică a Moldovei”, ultimul aspect fiind deja atins în sezonul trecut. Directorul general a comentat astfel atunci când i s-a spus despre promisiunile făcute anii trecuţi de persoane care şi-au exprimat intenţia de a investi în fotbalul ieşean, de la Ionuţ Negoiţă până la basarabenii de la Fotbal Hebdo: “Am un plan complet diferit faţă de restul. Nu ştiu cu ce au venit ei, dar noi avem un plan financiar foarte bine elaborat”. Deşi omul de afaceri nu a activat deloc în fotbal, Selymes nu are experienţă de director sportiv, Ambrosie a avut multe erori în primul an de preşedinte, iar Ene are o experienţă subţire în fotbal, la Petrolul Ploieşti, Sabo a spus că garantul succesului proiectului este echipa de conducere “dovedit performantă”.

Ceva mai concret a încercat să fie Selymes. Acesta a dat asigurări că nu a venit să-i ia locul lui Stoican şi că în această săptămână “o să aducem trei-patru jucători. Avem contacte cu jucători din prima şi a doua ligă franceză şi olandeză, i-am şi văzut pe viu. I-am transmis lui Flavius informaţiile. Căutăm un mijlocaş în locul lui Qaka, avem nevoie de atacanţi şi de fundaşi pentru a crea o axă centrală bună”. Fostul internaţional a spus că va lucra cu Mihai Joiţa, “impresarul care a avut cele mai bune rezultate cu jucători străini”, dar şi cu alţi agenţi dar şi că va acorda o atenţie deosebită tinerilor, intenţionând ca la anul să înfiinţeze echipa a doua, care să joace în Liga a III-a.

Reunirea lotului CSM va avea loc vineri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii