Până la urmă, un scandalagiu va ajunge după gratii. Ultima infracţiune o făcuse în timpul termenului de încercare

luni, 11 decembrie 2023, 02:50
2 MIN
 Până la urmă, un scandalagiu va ajunge după gratii. Ultima infracţiune o făcuse în timpul termenului de încercare

Alcoolul îl va trimite pe un ieşean în spatele gratiilor. Violent la beţie, acesta a încălcat în mai multe rânduri ordinul de protecţie emis împotriva sa. Antecedentele penale i-au adus o pedeapsă cu executarea în regim de detenţie.

În decembrie anul trecut, lui Costel Pavel i se interzisese să se mai apropie de părinţii săi, în virtutea unui ordin de protecţie emis de Judecătoria Hârlău. Ordinul a rămas însă doar pe hârtie. Pavel l-a respectat cât de cât timp de trei luni, dar pe 21 martie, la prânz, a revenit la domiciliul părinţilor făcând scandal. Incidentul s-a repetat de trei ori, de fiecare dată tânărul fiind băut. În cele din urmă, la începutul lunii august, Pavel a fost adus din nou în faţa judecătorilor.

Încălcarea ordinelor de protecţie este pedepsită cu închisoarea pe un termen cuprins între 6 luni şi 5 ani. De regulă, instanţele acordă pedepse îndreptate spre minim, cu suspendarea executării. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi acum. Deşi nu fusese trimis în judecată pentru o singură încălcare a legii, ci pentru patru, magistraţii Judecătoriei Hârlău l-au condamnat pe Pavel la doar 6 luni de închisoare. Ieşeanul nu se afla însă la prima abatere de la legea penală. În 2013, fusese condamnat la un an de închisoare şi la 900 de lei amendă, cu suspendarea executării. În 2020, mai primise o condamnare, la un an şi 9 luni de închisoare, tot cu suspendare. Instanţa stabilise un termen de încercare de trei ani, care nu se împlinise la data la care Costel Pavel încălcase ordinele de protecţie. Ca urmare, pedeapsa cu suspendare a devenit executabilă şi s-a adăugat celor 6 luni de închisoare stabilite prin noua sentinţă. Pedeapsa rezultantă, de 2 ani şi 3 luni de închisoare, va fi executată după gratii.

Condamnarea dictată de Judecătoria Hârlău a fost contestată de Pavel în faţa Curţii de Apel. Această instanţă va prelua dosarul în dezbatere pe 18 ianuarie. Singura şansă ca Pavel să rămână în libertate ar fi însă achitarea.

Comentarii