Pandemia afectează datinile de Blagoveştenie

miercuri, 25 martie 2020, 14:51
2 MIN
 Pandemia afectează datinile de Blagoveştenie

* Astăzi e sărbătoarea Bunei Vestiri, Blagoveştenia; azi se alungă şerpii şi insectele din gospodării, iar oamenii, animalele şi casele se afumă cu cârpe arse, ca să fugă spiritele rele (în acelaşi scop se leagă şi clopoţei la picioare). Am putea evita evenimentele nedorite dacă ţinem cont şi de experienţa anilor trecuţi:

* Anul trecut, sătenii din Hapsâni şi-au alungat şerpii; cum nu au stabilit o strategie comună, şerpii din curtea lui Gică au ajuns în curtea lui Ilie, care i-a alungat la Anton, care i-a fugărit la Aurel, de unde au ajuns la Costel. După ce au colindat prin toate curţile, şerpii s-au întors la Gică, obosiţi, furioşi, plini de băşici şi sâsâind porcos. În acest an, şerpii vor refuza să iasă din curţi, ca să nu ia coronaviruşi de la vecini.

* Tot atunci, unii au încercat să-şi alunge insectele din case; toţi păduchii au ajuns în şcoala din localitate, care a fost închisă, spre bucuria elevilor, cărora nu le-a păsat că au fost tunşi zero şi frecaţi pe cap cu gaz lampant. În acest an, păduchii vor avea o mare surpriză, găsind şcoala închisă.

* În 2018, bărbaţii din Machitori au vrut să respecte datina afumării cu cârpe arse, dar au interpretat-o personal; ei s-au afumat de la prima oră, la bufet, apoi au plecat la casele lor, unde au adormit cu ţigările aprinse. După o oră, deasupra localităţii s-au ridicat fuioare de fum de la cârpele, covoarele, perdelele, hainele, casele, grajdurile şi animalele arse. Flăcările au alungat spiritele rele, deci ritualul şi-a atins obiectivul. În acest an ei nu se vor mai putea afuma la bufet, localul fiind închis.

* Mai mulţi gospodari din Consumatori au încercat să respecte cealaltă datină şi şi-au prins la picioare clopoţei; fiindcă aceştia sunau la fiecare pas, ei şi-au trezit nevestele şi soacrele când s-au întors de la bufet, iar doamnele s-au pus pe făcut scandal, mai ceva ca nişte biete duhuri rele. În acest an, ei vor fi nevoiţi să stea închişi în case, pe motiv de autoizolare (şi de închiderea bufetelor), împreună cu nevestele, soacrele şi clopoţeii. Sănătate multă vă dorim!

Comentarii