Parcări uriaşe la intrarea în oraş şi zone de agrement pe Bahlui

vineri, 29 decembrie 2017, 02:50
2 MIN
 Parcări uriaşe la intrarea în oraş şi zone de agrement pe Bahlui

Pentru aceste proiecte, Primăria vrea să atragă fonduri UE pe axa prioritară 4. Pe aceeaşi axă ar urma să fie reabilitate cinci tronsoane de linii de tramvai, dintre care cel mai costisitor este Iaşi – Dancu.

Municipalitatea pregăteşte reabilitarea a cinci tronsoane de linii de tramvai. În acest sens, ieri, Primăria a lansat două licitaţii pentru proiectarea lucrărilor în următoarele zone: Bucşinescu – Tudor Vladimirescu; Cinci Drumuri; bd. Tuţora – Piaţa Podul Roş şi bd. Virgil Săhleanu – intersecţie cu bd. Metalurgie şi rond capăt Zona Industrială. În cazul celui de-al cincilea tronson, Iaşi – Dancu, procedura va fi lansată la începutul anului viitor, în şedinţa Consiliului Local (CL) fiind alocaţi banii necesari (240.000 lei). Valoarea totală a contractelor de proiectare în cazul primelor patru tronsoane ajunge la 266.000 lei. În cazul tuturor tronsoanelor au fost realizate studiile de fezabilitate, fondurile totale necesare fiind de 123,2 milioane lei. Cel mai scump proiect este cel privind reabi­litarea infrastructurii liniei de tramvai pe traseul Iaşi – Dancu, respectiv de 73,2 mi­lioane lei, celelalte fiind pregătite „la pachet“ la costuri estimate de 50 milioane lei.

Municipalitatea va depune proiectele pentru accesarea de fonduri europene în cadrul axei prioritare 4 privind Sprijinirea dezvoltării urbane din cadrul Programului Operaţional Regional, unde Iaşul are „re­zervaţi“ peste 260 milioane lei. Alături de aceste proiecte, pentru axa 4, Primăria mai are în vedere, printre altele, reabilitarea de tramvaie, înfiinţarea unui sistem de e-ticketing, modernizarea depoului de tramvaie din Dacia, construirea de parcări de tipul Park&Ride (la intrările în oraş, pentru a descuraja accesul auto şi a încuraja folosirea transportului în comun), dezvoltarea parcului industrial de la Fortus şi realizarea unei zone de agrement pe malurile Bahluiului.

 

 

Comentarii