De Sănătate

Punem punctul pe știi

Sănătatea şi frumuseţea femeilor:

Părul în exces: Care sunt cauzele? Care sunt cele mai eficiente metode de îndepărtare?

miercuri, 09 mai 2018, 10:05
7 MIN
 Părul în exces: Care sunt cauzele? Care sunt cele mai eficiente metode de îndepărtare?

Singurele metode care pot avea ca efect rărirea firelor de păr sunt cele care presupun aplicarea de device-uri termice sau cu lumină pulsată. În urma aplicării acestor metode pot exista bulbi, rădăcini ale firelor de păr care să nu mai reapară. De fapt aceasta este şi ideea laserului cu epilare de lungă durată. Se vor rări rădăcinile care mai sunt capabile să fabrice fire groase şi viguroase de păr.

Prof. dr. Anca Zbranca, medic dermatolog, Clinica de Dermatologie, Spitalul „Sf. Spiridon” Iaşi:

”Părul în exces pe diferite zone ale corpului, mai ales la femei,  este o problemă de estetică şi de inserare socială foarte importantă. Astfel de probleme pot avea mai multe cauze. În unele situaţii, pilozitatea în exces este determinată genetic. De exemplu, la femeile din ţările din jurul Mării Mediterane există o genă care determină pilozitate excesivă. Femeile de tip spaniol sau de tip jitan, care au această genă, sunt mai brunete, au ”mustăcioară”, puf pe faţă şi păr corporal în exces.  Există apoi cauze non-genetice, de tip hormonal: poate apărea pilozitate în exces la femeile cu disfuncţii ovariene, cu tumori benigne sau maligne ovariene. O altă situaţie care are la bază tot o cauză hormonală, este legată de existenţa grăsimii corporale în exces. Femeile supraponderale sau obeze au un exces de hormoni androgeni, exces care determină o creştere  a concentraţiei de testosteron la rădăcina firului de păr. Rezultatul este o îndesire şi o înnegrire a părului de pe corp. Doar îndepărtarea părului în exces de pe corp, nu va rezolva dezechilibrele hormonale, indiferent de cauza lor. Femeile care au astfel de probleme trebuie neapărat să fie consultate de dermatolog şi endocrinolog, uneori chiar şi de ginecolog dacă este nevoie de intervenţii chirurgicale pe ovar. Subliniez însă că, de obicei aceste dezechilibre hormonale se rezolvă medicamentos.

Metode de îndepărtare ale părului în exces

Termenul corect este de epilare laser de lungă durată, nu de epilare laser definitivă

Există mai multe metode de îndepărtare a părului în exces şi indicat ar fi să existe o discuţie cu dermatologul înainte de a apela la oricare dintre acestea. În ultima perioadă foarte frecvent utilizate sunt aparatele cu emisie laser care distrug încetul cu încetul bulbul pilos – rădăcina firului de păr. Trebuie ştiut că fiziologia pielii este de aşa natură încât peste câteva  luni va reapărea un alt strat de piele în care  se formează alţi  bulbi, iar termenul corect nu este epilare laser definitivă, ci epilare laser de lungă durată, iar procedurile trebuie repetate din când în când. Pentru perioada de început, în primul an,  şedinţele de epilare laser vor avea loc o dată la 8 săptămâni. După primul an, se pot face o dată la 6 luni. În funcţie de suprafaţă pentru care se doreşte epilarea de lungă durată, o astfel de şedinţă durează 2 minute pentru mustaţă, 4 minute pentru barbă sau o oră pentru tot corpul.

Ce metode au ca efect rărirea părului?

Există şi posibilităţi de eliminare a părului în exces care nu aduc persoana la medicul dermatolog: utilizarea unor creme epilatoare care topesc firul de păr şi îl rup de lângă rădăcină, de la locul de emergenţă, tăierea cu lama, epilarea cu ceară. Întrebări care apar frecvent legate de aceste modalităţi de îndepărtare a părului sunt legate de îndesirea acestuia dacă este tăiat cu lama, sau de posibilitatea de rărire dacă este eliminat prin ceară caldă sau rece. Răspunsul corect este că părul nu se îndeseşte şi nici nu se răreşte. Avem un număr fix de bulbi, de rădăcini ale firelor de păr, care nu poate să se mărească sau să scadă dacă apelăm la aceste metode de epilare. În schimb, pot apărea unele diferenţe în funcţie de metoda aleasă.  Dacă apelăm la epilarea cu lama care presupune tăierea firelor de păr, acestea vor creşte mai viguroase şi vor părea mai dese. Când apelăm la epilarea cu ceară, părul va fi îndepărtat prin smulgere,  va creşte apoi mai fin părând mai rar. Sub nici o formă metodele de epilat prin tăierea sau smulgerea părului nu pot să-l rărească sau să-l îndesească. Singurele metode care pot avea ca efect rărirea firelor de păr sunt cele care presupun aplicarea de device-uri termice sau cu lumină pulsată. În urma aplicării acestor metode pot exista bulbi, rădăcini ale firelor de păr care să nu mai reapară. De fapt aceasta este şi ideea laserului cu epilare de lungă durată. Se vor rări rădăcinile care mai sunt capabile să fabrice fire groase şi viguroase de păr.

Aparatele folosite acasă: atenţie la leziunile care se pot transforma malign!

Aş dori să precizez că epilarea laser de lungă durată, ca de altfel orice metodă de epilare, ar trebui utilizată doar după un consult la medicul dermatolog. Există şi aparate care pot fi utilizate la domiciliu sau femeile pot apela la un cosmetician. Mare atenţie însă, dacă metoda  se practică pe zone ale pielii unde există formaţiuni sau leziuni fotosensibile cum sunt aluniţele, de exemplu. Acestea se pot transforma malign la lumina solară sau în urma traumatismelor repetate, un motiv foarte important pentru a consulta un dermatolog înainte de a apela la epilarea laser de lungă durată. Specialistul poate depista astfel de probleme, persoana care doreşte să se epileze  neavând cunoştinţele necesare pentru a descoperi eventualele leziuni sau formaţiuni sensibile şi, nici cosmeticianul. De asemenea, pot apărea probleme dacă persoana respectivă ia medicamente fotosensibilizante sau are boli autoimune, probleme care pot fi foarte grave. Din acest motiv subliniez încă o dată: epilarea laser de lungă durată ar trebui să se facă doar după consult dermatologic. Bineînţeles, dacă după un anumit număr de şedinţe efectuate în cabinetul dermatologic nu apar probleme, de comun acord cu medicul dermatolog, persoana respectivă va achiziţiona un aparat pe care îl poate utiliza la domiciliu. De altfel, aşa cum spuneam şi mai sus, indiferent de metoda de epilare aleasă – cu laser, prin smulgere cu ceara rece sau caldă, prin tăiere, ar fi bine de consultat şi un dermatolog înainte sau măcar atunci când apar problemele. Ne confruntăm cu foarte multe infecţii bacteriene şi micotice după aplicarea repetată a unei metode de epilare. Mai grav, întâlnim şi cazuri de tumori benigne care prin traumatismul suferit în urma epilării s-au transformat in leziuni maligne”.

Părul în exces la adolescenţi

”Epilarea, inclusiv epilarea cu laser, se poate aplica şi la tineri, chiar la adolescenţi, dar numai după consultul dermatologului. Avem cazuri în care mamele vin cu fetiţele după prima menstruaţie pentru epilare pe zonele pe care a început să apară păr în exces. Se pot face aceste epilări şi la adolescenţi dacă pielea este maturizată, sănătoasă. Atunci când vorbim de o fetiţă de 10-11 ani care are deja ciclu menstrual, înseamnă că maturizarea endocrină şi a structurii pielii sunt depline. De punctat că, de multe ori, nu vorbim despre mofturi ale adolescentelor care doresc să se epileze având de a face cu  generaţiile acestea tinere care au o alimentaţie bazată pe produse foarte hormonale. Sunt produse pe bază de carne sau de vegetale care au fost tratate cu hormoni de creştere ori cu medicamente care induc la om stimularea hormonilor. De aici apar dezechilibrele hormonale care duc la apariţia părului în exces pe diferite zone ale corpului. Astfel, avem adolescente cu mustăcioară vizibilă, cu pilozitate excesivă în diferite zone ale corpului. Colegii râd de ele la şcoală şi nu e de mirare că îşi doresc să scape de această problemă şi să nu mai fie ţinta ironiilor colegilor. Repet, însă, aceste şedinţe de epilare trebuie făcute doar cu avizul şi sub supravegherea medicului dermatolog”, a subliniat dr. Anca Zbranca.

Pilozitatea la femeia după 40 de ani

Cu aceeaşi problemă – pilozitatea în exces – se confruntă şi femeile de altă vârstă: cele peste 40 de ani care se trezesc parcă dintr-o dată cu mustăcioară, barbă etc. Cauzele sunt legate tot de dezechilibre hormonale.

”După 40 de ani, femeile trec printr-o a doua perioadă în viaţă în care testosteronul are o concentraţie mai mare decât ar trebui: perioada premenopauză şi cea de menopauză. Balanţa  hormonală este debalansată de testosteron şi femeia care nu a avut probleme de pilozitate deosebite în decursul vieţii se trezeşte cu mustaţă, cu barbă, cu păr mai gros pe corp. De asemenea, poate începe să chelească – sunt  manifestări de masculinizare date de dezechilibrarea balanţei hormonale.  De precizat că în unele situaţii, pilozitatea excesivă la femei nu este cauzată doar de premenopauză sau menopauză, ci şi de obezitate. Din păcate, după vârsta de 40 de ani, femeile devin mai neatente cu regimul alimentar, consideră că dacă au trecut de o anumită vârstă nu mai contează cum arată,  cresc în greutate şi acest exces ponderal duce la rândul lui  la dezechilibre hormonale, inclusiv la creşterea părului în exces”, a explicat prof. dr. Anca Zbranca.

Comentarii