Pe urmele unui kilogram şi jumătate de cannabis. Cum a fost prins un tânăr cu cutia de droguri în braţe

joi, 20 aprilie 2023, 01:50
3 MIN
 Pe urmele unui kilogram şi jumătate de cannabis. Cum a fost prins un tânăr cu cutia de droguri în braţe

Un tânăr a crezut că se va îmbogăți în decurs de o lună pe seama drogurilor comandate din străinătate. În loc de aceasta, va ajunge după gratii, pentru că a avut încredere într-unul dintre clienții săi mai vechi. Acesta l-a denunțat, iar arestarea a fost o simplă formalitate.

În octombrie 2020, T.T. a anunțat organele de cercetare penală asupra faptului că Andrei Pîrlog comandase pe numele său o cantitate de cannabis din străinătate. T.T. a pus la dispoziția anchetatorilor discuțiile purtate cu Pîrlog pe Messenger. Coletul așteptat nu a mai ajuns, așa că T.T. l-a întrebat pe Pîrlog dacă mai are nevoie de serviciile lui. Răspunsul a fost negativ, dar Pîrlog i-a spus totuși lui T.T. că va apela din nou la el atunci când va fi cazul. Ocazia a apărut din nou în noiembrie, când Pîrlog i-a cerut lui T.T. o copie după actul de identitate. Imediat, colaboratorul a anunțat organele de anchetă, păstrând ulterior legătura cu acestea.

Timp de două săptămâni, polițiștii au efectuat verificări la firmele de transport persoane și colete, dar fără succes. În cele din urmă, T.T. a comunicat data exactă a transportului. Pîrlog îi spusese că va primi cantități de câte 10 grame din mai multe soiuri de cannabis, dar îl trimisese totuși la Pepco să cumpere 5 borcane mari. Acest fapt i-a făcut pe anchetatori să aprecieze că era vorba de un transport mult mai mare. Timp de 48 de ore, au interceptat convorbirile lui Pîrlog, aflând detaliile operațiunii.

Pe 1 decembrie, Pîrlog și-a trimis un prieten, Alexandru Mertic, să ridice coletul împreună cu T.T. Ar fi mers chiar el, dar observase în trafic o mașină a Biroului de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) și se speriase. A preferat să meargă în Valea Lupului, unde urma să-i aștepte pe cei doi. L-a prevenit pe Mertic că urmează să primească „vreun kil” de cannabis, pe care acesta trebuia să-l vâre în borcane și să-l ascundă în pădure. Anchetatorii i-au așteptat pe Mertic și T.T. în zona punctului de lucru al societății Eurofratello. Un sfert de oră mai târziu, cei doi au fost reținuți pe când se îndreptau spre mașină cu o cutie de carton în brațe. În așteptare, Pîrlog i-a sunat pe cei doi, dar aceștia nu mai puteau răspunde. Bănuind că s-ar fi putut întâmpla ceva, a plecat pe șoseaua de centură spre Lunca Cetățuii. Acolo însă, a observat că este urmărit și, încercând să scape, a acroșat un autoturism ce venea din sens contrar. A fost și el oprit imediat de lucrătorii BCCO.

În coletul capturat de anchetatori a fost găsită o cantitate de 1,37 kg de cannabis. Aceasta urma să fie vândută la 80 de lei doza. Pîrlog își planificase chiar să-și înșele viitorii clienți. În locul unui gram de cannabis, aceștia urmau să primească doar 0,8 grame. Urma să-și achite datoriile de 10.000 de lei și să-și scoată câteva bijuterii de la amanet.

„Afacerile” merseseră prost în ultima vreme, o parte din colaboratorii săi fiind supravegheați de DIICOT. Ulterior, avea să spună că își comandase cannabisul pentru consum propriu. Într-adevăr, fuma și el, dar din conversațiile interceptate a rezultat că era doar un consumator mediu, un gram ajungându-i pe două zile. În aceste condiții, cele 1,37 kg de cannabis i-ar fi ajuns pe 7 ani.

În primă instanță, magistrații Tribunalului l-au condamnat pe Pîrlog la 4 ani și 10 luni de închisoare. Mertic, care nu făcuse altceva decât să-l însoțească pe T.T. la ridicarea coletului, a fost condamnat la 2 ani și 3 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și 6 luni. Sentința nu este definitivă, ea fiind contestată de Pîrlog. Dosarul a ajuns ieri pe masa judecătorilor Curții de Apel

Comentarii