Pelerinaj: catolicii ieşeni au plecat cu sutele spre Suceava

marți, 17 august 2021, 01:50
2 MIN
 Pelerinaj: catolicii ieşeni au plecat cu sutele spre Suceava

Pe 15 august, la Sanctuarul catolic din Cacica, unde se află icoana considerată a fi făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, are loc slujba ce marchează privegherea mariană. Peste 3.000 de persoane au participat, mare parte fiind din Iaşi.

Unul dintre cele mai mari pelerinaje catolice din Moldova, cel de la Sanctuarul catolic din Cacica, a avut loc duminica trecută în condiţii aparte.

După un an marcat puternic de pandemie, în care pelerinajul nu a avut loc la aceeaşi amploare şi celebrarea liturgică a fost mai redusă din acest punct de vedere, anul acesta, sub umbrela restricţiilor, au participat peste 3.000 de persoane la celebrare.

Dintre acestea, un număr foarte mare au venit din Iaşi, întregul eveniment fiind coordonat de Episcopia Romano-Catolică din Iaşi. De altfel, duminică, 15 august, în punctul culminant, Sfânta Liturghie a fost săvârşită cu participarea Preasfinţitului Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi, PS Petru Gherghel, episcop emerit, dar şi PS Antal Majnek, episcop din Muncaci – Ucraina.

Apogeul a avut loc însă în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când mii de persoane au participat cu lumânări aprinse la slujba ce marchează privegherea mariană, pe esplanada dintre impunătoarea catedrală şi intrarea către mina de sare – cele două simboluri ale comunei.

Într-o scrisoare pastorală dinaintea evenimentului, PS Iosif Păuleţ îi îndemna pe credincioşi să participe la un astfel de eveniment pentru „a-şi găsi liniştea”.

„Trăim într-o societate care ne impune un ritm de viaţă extrem de alert: serviciu, şcoală, familie, neajunsuri, preocupări şi griji de tot felul. În plus, experienţa din ultima perioadă a semănat în sufletele noastre multă frică, nelinişte şi neîncredere. Avem cu adevărat nevoie, asemenea ucenicilor lui Isus, de puţină odihnă, de linişte şi rugăciune, astfel încât să redescoperim fundamentele vieţii noastre şi să putem da un sens la tot ceea ce trăim şi realizăm pe pământ”, a scris PS Iosif Păuleţ.

An de an pelerinii catolici merg la Cacica pentru a celebra Adormirea Maicii Domnului. Sanctuarul este important prin prezenţa icoanei considerată a fi făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, care este o copie a icoanei „Madona Neagră” din Polonia.

Aceasta a fost adusă la Cacica în 1809 şi stă în catedrală din 1904, când aceasta a fost finalizată. În anul 2000, Papa Ioan Paul al II-lea a acordat bisericii titlul de „basilica minor”. 

Comentarii