Pieton accidentat mortal de un taximetrist pe trecerea din faţa secţiei de Poliţie

vineri, 08 decembrie 2023, 02:50
2 MIN
 Pieton accidentat mortal de un taximetrist pe trecerea din faţa secţiei de Poliţie

Un ieșean și-a găsit sfârșitul lovit de un taxi chiar în dreptul unei secții de poliție. Judecătorii au constatat că taximetristrul era colecționar de nereguli la regimul circulației rutiere, chiar dacă avea cazierul curat. Șoferul a scăpat totuși cu o pedeapsă cu suspendarea executării.

Accidentul s-a produs în urmă cu trei ani. În seara zilei de 15 octombrie 2020, Cătălin Manolache își dusese acasă un coleg de serviciu și se întorcea spre Iași. A ajuns la trecerea de pietoni din dreptul postului de poliție Tomești cu o viteză de aproape 60 km/h, deși în zonă exista un indicator care limita viteza maximă la 30 km/h. Nu l-a observat pe I.T., care se angajase în traversarea drumului național și l-a acroșat. Pietonul a fost luat pe capotă, s-a lovit de parbriz, iar când șoferul a frânat, a fost aruncat pe carosabil. Martorii au povestit că victima rămăsese conștientă, dar nu-și putea mișca mâinile și picioarele. Nu a supraviețuit însă accidentului, suferind două rupturi de aortă. A decedat a doua zi, la spital.

Șoferul a fost testat cu aparatul Dräger, care a indicat că nu băuse. Pietonul era băut, având o alcoolemie de 2,17‰. Traversa însă regulamentar, deci nu putea fi învinovățit de producerea accidentului. Ancheta avea să certifice că accidentul putea fi evitat, dacă viteza autoturismului condus de Manolache nu ar fi fost mai mare de 27 km/h.

Taximetristul a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă. Și-a recunoscut fapta, element care a fost luat în calcul de magistrații Judecătoriei în stabilirea pedepsei. Ei au luat în considerare și faptul că, șofer din 1988, Manolache fusese sancționat de cinci ori pentru conduita imprudentă în trafic. Fusese amendat pentru folosirea telefonului mobil în timpul condusului, nefolosirea centurii de siguranță sau virajul stânga pe marcaj continuu. „Fapta săvârșită este cu atât mai gravă, cu cât inculpatul acționa în calitate de șofer profesionist, desfășurând servicii de transport persoane, acțiunile sale fiind așadar analizate prin raportare la un profesionist. Ca atare, în această calitate, inculpatul putea și trebuia să prevadă pericolul la care îi expune pe ceilalți participanți la traficul rutier prin nerespectarea regulilor de circulație, în contextul în care se presupune că avea experiență îndelungată ca șofer”, au reținut magistrații.

Ei au decis condamnarea lui Manolache la 2 ani și 6 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Instanța a stabilit și daune materiale de 21.500 lei în favoarea Spitalului „Sf. Spiridon” și de 26.000 lei în favoarea familiei victimei. Alți 850.000 lei au fost stabiliți ca nivel al daunelor morale. Sentința nu a fost contestată de șofer, dar a fost atacată de City Insurance SA, prin lichidatorul său judiciar. Curtea de Apel urmează să pronunțe sentința definitivă la mijlocul lunii viitoare.

Comentarii