Ping-pong cu banii publici alocaţi unor copii în situaţii speciale. Părinţii sunt disperaţi, autorităţile dau răspunsuri în doi peri

sâmbătă, 08 aprilie 2023, 01:50
9 MIN
 Ping-pong cu banii publici alocaţi unor copii în situaţii speciale. Părinţii sunt disperaţi, autorităţile dau răspunsuri în doi peri

La Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 29 din Iaşi, bursele pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale (CES) se acordă din când în când, după dorinţele conducerii unităţii de învăţământ. Sunt 10 copilaşi care nu şi-au mai primit bănuţii din luna decembrie. Deşi banii pentru drepturile CES sunt trimişi lunar, explicaţiile directoarei grădiniţei sunt aceleaşi: „Nu avem bani, s-au făcut eforturi reale să se dea acei bănuţi”. Unde ajung totuşI acei bani?

 

La Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 29 din Iaşi sunt 10 copilaşi cu cerinţe educaţionale speciale. Aceştia nu îşi primesc drepturile lunar, aşa cum se întâmplă în cazul altor unităţi de învăţământ preşcolar, iar atunci când le primesc, sunt doar sume parţiale. Părinţi ai copiilor cu CES de la grădiniţă au luat legătura cu “Ziarul de Iaşi” pentru a expune problema neacordării burselor CES, lipsa înţelegerii şi comunicării conducerii unităţii de învăţământ şi motivele absenţei banilor. În continuare, “Ziarul de IaşI” a contactat directoarea grădiniţei, Rica Gavriluţă, şi Inspectoratul Şcolar Judeţean IaşI, pentru a obţine lămuriri.

Banii sunt acordaţi periodic

De la începutul anului şcolar 2022-2023, cei 10 copii cu CES şi-au primit drepturile o singură dată, în luna decembrie 2022, după ce părinţii au făcut public presei că nu au intrat în posesia banilor. Însă, suma acordată nu a fost corespunzătoare, spun părinţii, lipsind chiar şi banii aferenţi cazarmamentului. S-au dat 1.800 de lei/copil, iar directoarea Rica Gavriluţă i-a justificat ca fiind suficienţi de la începutul anului şcolar până în acel moment.

„Doamna director sunt convinsă că ştie acest lucru, dar în momentul în care i-am zis eu, la sărbători, când s-a dat prima tranşă, tot aşa cu intervenţii, mi-a răspuns că, dacă copilului meu i se cuvine mai mult, o sa vadă ea cum o sa facă şi o să i se dea, dacă am senzaţia că eu cunosc atât de bine legea. Nu am mai văzut nici un ban de atunci, evident”, spune mămica unui copil de la grădiniţă.

Calculând suma pe care ar fi trebuit să o primească, un părinte a realizat că lipsesc o parte din bani, iar explicaţia directoarei a luat în calcul aşa-zisele absenţe ale copilului. „Mi s-a zis că al meu copil nu a venit toate zilele la grădiniţă. Însă, copilul meu nu lipseşte foarte mult, doar dacă se îmbolnăveşte. Se întâmplă maxim o dată sau de două ori pe lună să nu meargă la grădiniţă. Este un copil care este prezent mai tot timpul. A încercat în fel şi chip să îmi explice că banii aceştia nu ni se cuvin, sau cel puţin nu în totalitate”, menţionează acesta.

În plus, părinţii nu primesc sumele aferente burselor CES prin virament bancar sau pe card, fiind chemaţi să semneze un tabel în creion şi pix atunci când li se oferă banii. Li s-a specificat chiar să nu scrie data în acel tabel.

Banii copiilor cu CES, folosiţi pentru achiziţionarea mobilierului

În luna decembrie, atunci când părinţii au primit 1.800 de lei, directoarea le-a explicat că din cauza acordării acestor drepturi a rămas fără mobilier pentru grădiniţă, povesteşte părintele unui copil. „S-au acordat, cică, 14.000 de lei pentru treaba asta şi a mai adus doamna contabilă din nu ştiu ce fond inexistent pentru aşa ceva. Ea, în momentul de faţă, cu toate că a licitat pentru mobilierul grădiniţei, pentru paturi, aşa s-a exprimat atunci (23 decembrie), mi-a reproşat că eu solicit mai mulţi bănuţi pentru copilul meu. Practic, ea ne-a creat senzaţia că dă bănuţii din fonduri proprii ale grădiniţei şi copiii oricum nu meritau, ea renunţând la pătuţuri în favoarea celor cu handicap. Cu toate că aceşti bani sunt trimişi, am depus actele, dosarul există şi presupun că sunt trimişi. Ea a rămas acum fără mobilier, pentru că a trebuit să dea banii acestor copii, respectiv 18.000 de lei”, povesteşte acesta.

Întrebată de părinţi, la momentul respectiv, dacă aceşti bani pentru CES nu sunt trimişi special pentru cei 10 copii, aceasta le-a spus că „ei vin aleatoriu şi ea face plăţile, fără să existe un fond anume pentru chestia asta”. Însă, întrebată de Ziarul de Iaşi, Rica Gavriluţă a avut alt răspuns faţă de cel dat părinţilor: „Banii vin special pentru aceşti copii cu CES. Există un centralizator cu acte şi certificate. Au bănuţi acordaţi pe articolul respectiv”.

Primăria Municipiului Iaşi a anunţat pe 28 martie că a fost depus proiectul „Dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a unităţilor de învăţământ preuniversitar din municipiul laşi” în vederea finanţării acestuia în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). În lista celor 63 de unităţi de învăţământ preuniversitar din municipiul Iaşi apare şi Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 29. „Grădiniţa a primit fonduri printr-un PNRR pentru mobilier. Nu că nu ar avea nevoie de banii aceştia, pur şi simplu nu este normal să se folosească de banii unor copii cu probleme şi, cu atât mai mult, să nu îi dea la timp”, menţionează mama unui preşcolar.

Banii pentru terapie rămân la grădiniţă

Una dintre mămici plăteşte 140 de lei pentru o oră de terapie. Având în vedere că un copil cu CES primeşte 33 de lei pe zi, într-o lună ar trebui să primească 660, dacă nu are absenţe. Astfel, părinţii ar putea plăti patru şedinţe de terapie pe lună, dacă acele drepturi ar fi acordate la timp la Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 29.

„Eu aştept bănuţii copilului meu pe fiecare zi în parte. Am întrebat educatoarele noastre şi s-au uitat la mine de parcă ceream de pomană. Au zis să mai vedem, să mai întrebăm. Le-am zis că noi nu stăm grozav cu banii, pentru că plătesc terapii pentru copiii mei. Dintr-un salariu nu ai cum să acoperi asemenea costuri. Să îţi mai şi ia unul, mi se pare foarte grav”, precizează mămica copilului.

Problema este confirmată şi de părinţii copiilor fără CES, de la Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 29: „Confirm că aşa este. A mai fost aceeaşi problemă cu banii şi în toamnă. Au primit banii abia prin decembrie, iar de atunci nu le-a mai dat nimic şi nici nu au fost anunţaţi”.

Care este situaţia la celelalte grădiniţe?

La restul grădiniţelor din Iaşi banii au intrat la timp, în fiecare lună. Chiar una dintre mămicile care a declarat pentru Ziarul de Iaşi a specificat că, atunci când copilul a învăţat la o altă grădiniţă, a primit lunar acei bani. „Copilul a mai fost şi la o altă grădiniţă din apropierea casei şi lua lunar acei bani. Mai am un copil care are aceeaşi problemă de sănătate, dar este la altă unitate de învăţământ unde primeşte lunar bursa CES”, specifică aceasta.

„Doamna contabilă este în spital”

În urma discuţiei cu directoarea grădiniţei, Rica Gavriluţă, Ziarul de Iaşi nu a primit răspunsuri concrete, motivul fiind că „doamna contabilă este în spital” şi nu ne poate „da amănunte la acest moment”.

„Nu s-a întâmplat niciodată să nu fie alocaţi bănuţii pentru aceşti copii. Nu este doamna contabilă şi nu vreau să vorbesc pe de rost, pentru că de alocarea bugetelor se ocupă dumneai. Nu au fost situaţii de neplată pentru aceşti copii. Părinţii au toate drepturile asigurate şi li s-au acordat toate drepturile de-a lungul timpului. Eu sunt aici pentru acei părinţi”, a spus Rica Gavriluţă.

Se vor acorda din nou sume parţiale

Directoarea Grădiniţei cu Program Prelungit Nr. 29 a fost contactată marţi, 4 aprilie. Miercuri, în urma unei solicitări, Inspectoratul Şcolar Judeţean din Iaşi a transmis următorul răspuns: „Din informarea transmisă, putem să precizăm că există o întârziere provocată de faptul că doamna contabilă a unităţii şcolare este în spital. S-au luat măsuri ca aceste plăţi să fie făcute mâine, 6 aprilie”.

Directoarea a precizat că a fost anunţată în ziua apelului, 4 aprilie, despre spitalizarea contabilei, astfel încât din ianuarie până în prezent, drepturile CES ar fi putut fi acordate. Totuşi, întârzierea din cauza doamnei contabile, care era în spital, a dispărut în ziua următoare, fiindcă părinţii au primit un mesaj în care au fost înştiinţaţi că vor primi o sumă parţială din drepturile acordate copiilor cu CES pe 6 aprilie: „Bună ziua! Vă anunţăm că mâine, în intervalul orar 11.00- 17.00, puteţi ridica o sumă parţială din drepturile acordate copiilor cu CES. Trebuie să aveţi buletinul şi să faceţi o cerere în acest sens. O zi bună!”.

Din cauza condiţiilor meteorologice, unităţile de învăţământ preuniversitar au fost închise, iar părinţii au fost anunţaţi să meargă luni, 10 aprilie, la grădiniţă, pentru a ridica banii. Luni este însă deja vacanţă. Ziarul de Iaşi va contacta din nou părinţii pentru a afla ce reprezintă exact această sumă parţială şi care sunt motivele.

Despre drepturile financiare ale copiilor cu CES

Copiii cu CES beneficiază de alocaţia zilnică de hrană şi de cea pentru rechizite şcolare, cazarmament, îmbrăcăminte şi încălţăminte, potrivit Hotărârii de guvern nr. 564 din 2017. Potrivit fostului ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, în România există peste 100 de mii de elevi cu cerinţe educaţionale speciale. Drepturile acestor copii sunt cuprinse şi în Legea Educaţiei Naţionale, conform art. 51 alin. (2) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011: „Copiii şi tinerii cu cerinţe educaţionale speciale, şcolarizaţi în unităţile de învăţământ special sau de masă, inclusiv cei şcolarizaţi în alt judeţ decât cel de domiciliu, beneficiază de asistenţă socială constând în asigurarea alocaţiei zilnice de hrană, a rechizitelor şcolare, a cazarmamentului, a îmbrăcămintei şi a încălţămintei în cuantum egal cu cel pentru copiii aflaţi în sistemul de protecţie a copilului, precum şi de găzduire gratuită în internate sau centrele de asistare pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale din cadrul direcţiilor generale judeţene/a municipiului Bucureşti de asistenţă socială şi protecţia copilului”.

Aceste drepturi financiare se acordă copiilor cu certificat de orientare şcolară, obţinut de la centrele CMBRAE/CJRAE, din învăţământul preuniversitar, inclusiv celor din învăţământul confesional şi privat.

1. Alocaţia zilnică de hrană

În mod normal, cuantumul minim de hrană este de 22 de lei şi este stabilit prin Legea nr. 143 din 20 mai 2022. Acesta se plăteşte în primele 10 zile lucrătoare ale lunii pentru luna precedentă. Se acordă lunar, în funcţie de numărul de zile de şcolarizare şi de prezenţa şcolară, indiferent de numărul de ore de curs pe zi la care participă copilul, pe perioada de valabilitate a certificatului de orientare şcolară şi profesională.

2. Cazarmament

Cazarmamentul represintă banii pentru îmbrăcăminte, încălţăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, transport şi materiale cultural-sportive. Se referă la o sumă fixă care se acordă pe an şcolar, în funcţie de vârsta copilului, în două tranşe.

Comentarii