Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Asociaţiile care militează pentru autostrada Iaşi - Tg. Mureş au prezentat ieri noul „plan de bătaie“

Planul pentru A8. Pentru început ar fi nevoie de 150 milioane euro

GALERIE
banner autostrada parlament
  • banner autostrada parlament
- +
Adoptarea Legii Autostrăzii Unirii în Parlament este „o victorie de etapă“, spun liderii celor două organizaţii zonale care militează pentru susţinerea proiectului. Aceştia au făcut deja calcule exacte, par chiar mai bine pregătiţi decât oficialii guvernamentali, şi au prezentat ieri noile lor obiective, pas cu pas. Primul dintre acestea: includerea proiectului spre finanţare în Legea bugetului de stat pe anul 2019. Un alt pericol de care se vorbeşte: atacarea legii la Curtea Constituţională chiar de către adversarii ei.

Asociaţiile care militează pentru construcţia autostrăzii A8 şi-a stabilit un nou obiectiv: includerea proiectului spre finanţare în legea bugetului de stat pe anul 2019. Liderii organizaţiilor neguvernamentale au declarat ieri că adoptarea „legii A8“, de zilele trecute, este „o victorie de etapă“, iar important este ca presiunea pe Guvern să continue astfel încât proiectul să demareze efectiv.

O primă sumă necesară: 150 milioane euro

Potrivit estimărilor asociaţiilor „Moldova vrea autostradă“ şi „Împreună pentru A8“, suma necesară pentru actualizarea studiului de fezabilitate şi proiectarea lucrărilor ajunge la circa 150 milioane euro, bani ce pot fi alocaţi de la bugetul de stat pe parcursul a doi ani şi, ulterior, fondurile să fie decontate de la Comisia Euro­pea­nă. În context, comisarul european Corina Creţu a reiterat alaltăseară faptul că UE poate finanţa atât proiectarea autostrăzii în actualul exerciţiu bugetar (2014 – 2020), cât şi execuţia lucrărilor în următoarea programare bugetară europeană (2020 – 2027).

„Faptul că a fost votată legea în Parlament nu ne duce într-o stare de extaz. Vom avea confirmarea acestui vot atunci când va fi supusă dezbaterii Parlamentu­lui legea bugetului de stat. Atunci vom vedea cine e «fake» (fals, n.r.) şi cine nu e“, a declarat Ionel Apostol, reprezentant al Asocia­ţiei „Împreună pentru A8“.

Filialele locale ale PNL şi ALDE au anunţat deja că nu vor vota bugetul de stat pe anul 2019 dacă nu va fi inclusă spre finanţare o sumă pentru documentaţia teh­nică aferentă proiectului autostră­zii. Votul pe legea bugetului de stat va fi dat până la sfârşitul anului, sau la începutul anului 2019.

Reprezentanţii asociaţiilor care mili­tează pentru construcţia A8 au mul­ţumit ieri parlamentarilor locali care s-au implicat pentru adoptarea legii. În primul rând, aceştia l-au amintit pe deputatul PMP Petru Movilă (iniţiatorul legii), precum şi pe deputatul USR de Timiş Cătălin Drulă (a îmbunătăţit legea prin câteva amendamente), deputatul PNL Marius Bodea şi deputatul USR de Neamţ Iulian Bulai.

Problema „Curtea Constituţională“

Dan Radu, unul dintre reprezentanţii asociaţiilor, a precizat că ONG-urile au în plan o întâlnire cu grupul parlamentarilor PSD din Bacău, cei care s-au numărat printre puţinii deputaţi şi senatori care s-au abţinut de la votul din Parla­ment pe „legea A8“.

„Bănu­im că există o problemă de informaţie, nu de rea-credinţă“, a spus Dan Radu.

Reprezentanţii celor două asociaţii au menţionat că scopul întâlnirii constă în clarificarea faptului că cele două autostrăzi (A8 Iaşi – Tg. Mureş şi A13 Bacău – Braşov) nu sunt „concurente“.

Despre întâlnirea de zilele trecute cu liderul PSD Liviu Dragnea, reprezentanţii asociaţiilor au precizat că social-democratul a avut faţă de ei o „amabilitate forţată“ şi, în acelaşi timp, a manifestat un dezinteres pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea infrastructurii în zona de nord-est a ţării.

„Dacă legea va fi atacată la Curtea Constituţio­nală, guvernul va avea o problemă în Moldova“, a declarat, la rândul lui, istoricul Dorin Dobrincu.

Un alt reprezentant al asociaţiilor, Cătălin Urtoi, a subliniat că în Compania Naţională de Adminis­trare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) trebuie angajaţi oameni competenţi care să se ocupe de proiect, în condiţiile în care există semnale că, în ultimele luni, la nivelul CNAIR a existat un dezinteres constant în demararea procedurilor de licitaţie cu privire la proiectarea autostrăzii A8.

Liderii ONG-urilor au mai spus că nu se aşteptau la aprobarea legii în Parlament, subliniind că votul din legislativ arată presiunea publică puternică la care a fost supus forul. În context, deputatul PNL Marius Bodea a anunţat ieri că va propune Comisiei de transporturi din Camera Deputaţilor să fie raportor pe „Legea A8“, ceea ce îi va permite parlamentarului ieşean să monitorizeze îndeaproape evoluţia proiectului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri