De Sănătate

Punem punctul pe știi

Planuri privind un Centru de Chirurgie Pediatrică la IBCV

marți, 29 ianuarie 2019, 02:50
2 MIN
 Planuri privind un Centru de Chirurgie Pediatrică la IBCV

Planul managerului prevede construirea unui nou corp de clădire, de opt etaje, care să conţină două noi centre: unul de Chirurgie Cardiacă Pediatrică, şi un Centru de Tratament al Insuficienţei Cardiace Refractare în sens curativ şi paleativ.

Managerul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. I.M. Georgescu“ (IBCV) Iaşi, prof.dr. Grigore Tinică, a specificat în proiectul de management prezentat public pentru obţinerea unui nou mandat faptul că există un plan de dezvoltare a institutului şi dincolo de dorinţa de a reface clădirea afectată de incendiu. Managerul doreşte identificarea finanţării pentru a construi un nou corp de clădire de opt etaje care să conţină două noi centre: unul de Chirurgie Cardiacă Pediatrică, unde să fie operaţi copiii din zona Moldovei care suferă de malformaţii cardiace congenitale, şi un Centru de Tratament al Insuficienţei Cardiace Refractare în sens curativ şi paleativ. La acesta se vor implanta dispozitive de asistare ventriculară, dar va fi şi locul unde vor avea loc transplanturi cardiace.

Necesitatea unui Centru de Chirurgie Cardiacă Pediatrică vine, explică prof.dr. Grigore Tinică, din faptul că în Iaşi, la IBCV, s-au realizat până în prezent circa 800 de intervenţii, dar activitatea era limitată din constrângeri logistice şi de personal. În centru vor funcţiona şi o secţie de Terapie Intensivă Pediatrică, una de Neonatologie, una de Cardiologie Pediatrică şi o Secţie de Internări de zi, recuperare şi Ambulatoriu. Despre Centrul de Tratament al Insuficienţei Cardiace Refractare, managerul IBCV spune că este extrem de important în contextul în care în prezent transplantul cardiac se efectuează exclusiv într-un singur centru din ţară şi numărul de transplanturi nu asigură nici 10% din necesar şi din solicitări. În proiectul depus se sugerează şi o formă de amortizare a cheltuielilor unor astfel de investiţii: reducerea numărului celor care recurg anual la formularele E112 pentru a beneficia de îngrijirile medicale necesare în străinătate, ce sunt decontate apoi de statul român.

Prof.dr. Tinică spune că media europeană a contravalorii pentru o intervenţie de remediere a malformaţiilor cardiace congenitale decontate de statele UE este de 33.000 de euro / operaţie, în condiţiile în care o operaţie similară desfăşurată la IBCV ar costa 3.000 de euro. „Prestaţiile medicale în baza documentelor internaţionale conform raportului de activitate al CNAS pentru anul 2017 au totalizat suma de 501.949,70 mii de lei (n.r. – aproximativ 502 milioane de lei), iar pentru afecţiunile cardiovasculare au fost emise 237 formulare E112 din totalul general de 732 formulare E112“, se precizează în documentul citat.

Comentarii