Poli, copilul norocului. Iaşi a remizat la Sibiu, după ce gazdele au ratat un penalty în prelungirile partidei

sâmbătă, 25 noiembrie 2023, 02:50
4 MIN
 Poli, copilul norocului. Iaşi a remizat la Sibiu, după ce gazdele au ratat un penalty în prelungirile partidei

FC Hermannstadt – Politehnica Iaşi 0-0, în etapa a XVII-a a Ligii I de fotbal.

Hermannstadt: Căbuz – Butean, I. Stoica, Bejan, Oroian (’83 Medina) – Balaure (’70 P. Petrescu), Mino, Alhassan (’70 Biceanu), Jipa – G. Iancu (’60 Neguţ), D. Paraschiv (’83 Fonseca). Antrenor: Marius Măldărăşanu.

Poli: Lung – Martac, F. Ilie, Katanec, Ispas – Bordeianu (’75 Jatoba), Marchioni – Ştefanovici (’80 Gheorghiţă), A. Ciobanu (’46 Roman), Luis Phelipe (’90 Samayoa) – Harrison (’46 Buş). Antrenor: Leo Grozavu.

Cartonaşe galbene: Bejan (’36), Alhassan (’59) – Marchioni (’31), Lung (‘90^5).

Arbitri: Istvan Kovacs; Vasile Marinescu, Alexandru Cserei.

Încă dinaintea deplasării spre Sibiu, Politehnica a anunţat ferm că vrea să răstoarne calculele hârtiei, care o dădeau pe revelaţia Ligii I, Hermannstadt, drept favorită în duelul de vineri seară. Luând în calcul faptul că gazdele nu reuşiseră să câştige decât jumătate din partidele disputate pe teren propriu în acest sezon, dar şi că scăpase cu faţa curată în jumătate din duelurile din afara Iaşului, Poli a spus nu doar că vrea să scape neînvinsă la Sibiu.

Iaşul a precizat că vrea chiar să câştige în faţa unei trupe care a vândut doi oameni de bază după startul sezonului, Letica şi Opruţ, cei 700 000 de euro produşi echilibrând un club care nu primeşte decât firimituri de la oficialităţile sibiene, mult mai zgârcite cu fotbalul decât cele ieşene, care alintă Poli cu 2 milioane de euro anual.

Şi cum gazdele aveau un portar, Căbuz, venit de la o retrogradată, un cuplu de stoperi care se apropie de pensie (Stoica merge pe 36 de ani, Bejan pe 33), şi un tandem în centrul terenului format din jucători aduşi de la Metaloglobus (Mino) sau de… nicăieri, (Alhassan, cu două meciuri la seniori, nu avusese echipă mai bine de un an!), ajutaţi de un “under” palid, Jipa, oaspeţii, unde trei jucători cu ştaif, cu sute de meciuri în Liga I, Vojtus, Belu şi Itu, nu au prins nici banca de rezerve, aveau toate motivele să fie optimişti

Prima repriză a confirmat optimismul ieşenilor doar din punct de vedere al rezultatului, nu şi al prestaţiei. Iaşi nu a fost în stare să tragă vreun şut pe poartă sau să obţină vreun corner şi nici să exceleze la capitolul defensiv. La cabine s-a intrat ca la începutul meciului doar pentru că sibienii, care au avut patru şuturi (trei pe poartă) şi un corner, au irosit trei ocazii imense. În minutul 12, Lung a parat şutul lui Iancu din poziţie ideală, apoi Bordeanu a salvat de pe linia porţii după reluarea lui Jipa, iar în minutul 20, Paraschiv, scăpat singur, a ratat.

Iaşi s-a trezit la pauză. Înţelegând că doar posesia şi numărul paselor nu e suficient, oaspeţii şi-au creat prima ocazie a partidei, semnată de Buş (’48). Oaspeţii au controlat apoi jocul, fără a mai mişca însă la capitolul oportunităţi de gol, care au lipsit până spre final. Atunci când gazdele s-au trezit. Lung a salvat însă în faţa lui Fonseca (’88), iar Petrescu a ratat o lovitură de la 11 metri în minutul 90^4, astfel că rezultatul a rămas alb.

Drept urmare, protejată din nou, din plin, de Zeiţa Fortuna, Politehnica a obţinut un punct important, care poate genera încredere înaintea dublei care urmează în Copou, cu Farul şi UTA.

Penalty cu VAR

^ Lovitura de la 11 metri a gazdelor a fost acordată după intervenţia din camera VAR, care i-a semnalat lui Kovacs că nu a văzut un henţ clar al lui Ilie. Arbitrul a dat penalty după ce a vizionat reluarea fazei la marginea terenului. ^ În afara lotului oaspeţilor au mai rămas şi Jankov şi tinerii, Farcaş şi Hrib. Rezerve neutilizate la ieşeni au fost Ailenei, Tincu, Dumitru, R. Ion.

^ Poli nu s-a întors direct acasă după meci, rămânând vineri noapte la Târgu Mureş. Astfel, ieşenii au cheltuit pentru disputa de la Sibiu trei nopţi de cazare, ţinând cont şi de cele două dinaintea partidei. ^ Ciobanu a recunoscut după meci că Poli nu a făcut un meci bun. ^ Gabi Iancu: „Noi am fost cu ocaziile, ei cu pasele. Nu am avut noroc azi”.

^ Pus pe tapet des, fără un fundament real, subiectul transferului lui Luis Phelipe la FCSB a revenit în atenţie şi vineri. Grozavu a recunoscut că brazilianul, deşi are calităţi, mai are foarte multe lucruri de îmbunătăţit.

Declaraţiile tehnicienilor

Marius Măldărăşanu: „Am pierdut două puncte, deşi nu am jucat grozav. În prima repriză am avut trei ocazii mari, în a doua, alte două, inclusiv un penalty ratat. Ei au avut o singură ocazie. N-am avut şansă. Nu am avut astfel de ocazii nici în alte meciuri”.

Leo Grozavu: „A fost un meci echilibrat. Prima repriză a fost a Sibiului, în a doua noi am fost mai insistenţi, chiar dacă nu am fost periculoşi în afara situaţiei de unu la unu cu portarul. Rezultatul a fost echitabil, după un meci de luptă. Norocul s-a întors cu faţa la noi, iar rezultatul ne dă bucurie. Nu reuşim să câştigăm, dar nici nu pierdem”.

 

Comentarii