Politehnica: 300 000 de euro la prima strigare

luni, 11 mai 2020, 01:43
3 MIN
 Politehnica: 300 000 de euro la prima strigare

 

După ce a luat licenţa cu mari eforturi, clubul  trebuie să plătească salariile restante şi să obţină fonduri pentru pregătirea echipei

 

Îndeplinirea criteriului financiar de licenţiere a alungat doar pentru o scurtă perioadă grijile conducătorilor Politehnicii Iaşi. Reamintim, Poli este sigură de obţinerea licenţei după ce a lichidat recent datorii presante de 80 000 de euro, cu bani obţinuţi extrem de greu, în primul rând din împrumuturi. Asta chiar dacă la începutul anului se anunţa sus şi tare, chiar în Palatul Roznovanu, că situaţia clubului este foarte bună din punct de vedere financiar şi că nu există nicio emoţie legată de licenţiere!

Obţinerea licenţei şi apoi plata unei treimi din salariile pe luna februarie (circa 60 000 de euro) au devenit deja amintiri la un club care trebuie să se mişte rapid în continuare pentru a avea puţină linişte. Din datoriile actuale, de peste 1,5 milioane euro, presante sunt salariile restante pentru circa o lună şi jumătate: două treimi din luna februarie şi două treimi din luna martie. Reamintim, de pe 24 martie şi până pe 15 mai angajaţii clubului sunt în şomaj tehnic, drepturile financiare corespunzătoare acestei perioade fiind suportate de stat. Trăgând linie, în condiţiile în care fondul lunar de salarizare este de circa 185 000 de euro, Poli are nevoie de aproape 300 000 de euro pentru a ajunge cu retribuţiile la zi. Cum la capitolul “intrări” se mai aşteaptă doar 15 000 de euro de la CS U Craiova, ultima parte din transferul de vara trecută a lui Kamer Qaka, în valoare totală de 150 000 de euro, Politehnica este silită să caute noi împrumuturi.

Pe lângă fondurile necesare achitării salariilor restante ale jucătorilor, Poli va avea nevoie de sume consistente şi pentru a respecta măsurile care se preconizează că vor trebui luate pentru reluarea antrenamentelor: cantonament, teste, echipamente de protecţie etc. O limpezire asupra acestui subiect se aşteaptă să apară astăzi, în condiţiile în care vineri ar trebui să aibă loc reunirea lotului.

În afară de “mărunţişul” (pentru un club de fotbal de primă ligă) de la Craiova şi eventualele noi împrumuturi, Poli aşteaptă în iunie 75 000 de euro de la clubul polonez Katowice. Suma reprezintă ultima rată din transferul fotbalistului Florian Loshaj, în valoare de 275 000 de euro, efectuat în iarnă. În aceste condiţii, singura şansă de uşoară echilibrare pentru clubul ieşean îl reprezintă aprobarea cererii de finanţare în valoare de 3 milioane lei depusă recent la Primăria Iaşi. Dacă municipalitatea va vira suma amintită, deşi sunt semne că se va da undă verde doar pentru 2,15 milioane lei, Poli ar mai avea posibilitatea să se târâie până la startul viitorului sezon, în care, teoretic, va fi încasată prima rată a drepturilor TV pentru stagiunea 2020-2021. Acei bani, chiar dacă vor fi reduşi drastic după returnarea împrumuturilor din acest an (160 000 de euro către antrenorul Mircea Rednic, 45 000 de euro către un apropiat al preşedintelui Consiliului Director, Leonid Antohi) şi achitarea altor datorii presante, ar putea asigura pregătirea startului viitorului sezon la un club care navighează în permanenţă deasupra prăpastiei, din cauza managementului catastrofal din ultimii ani.

Comentarii