Politehnica merge spre Liga a II-a

sâmbătă, 22 mai 2021, 01:43
4 MIN
 Politehnica  merge spre Liga a II-a

Primarul Iaşului, Mihai Chirica, cu majoritate de un vot în Consiliul Local, susţine continuarea activităţii în eşalonul secund, plecarea din Liga a IV-a fiind variantă de avarie. Vinerea viitoare, în CL, pot apărea ceva clarificări legate de buget *ce se va întâmpla cu Consiliul Director?

 

Retrogradată în Liga a II-a ca urmare a uriaşelor erori comise în ultimii ani, Politehnica Iaşi nu ştie încă sigur pe ce drum o va apuca în viitor. Din cele trei scenarii luate în calcule pe care vi le-am prezentat anterior, continuarea în eşalonul secund, adoptarea unei echipe “curate” de Liga a III-a sau plecarea din Liga a IV-a, ieri mai erau în picioare primul şi ultimul.

Înscrierea în eşalonul secund are cele mai mari şanse de a fi pusă în practică în condiţiile în care varianta este susţinută de primarul Iaşului, Mihai Chirica. Având o majoritate de un vot în Consiliul Local Iaşi, Chirica poate să-şi impună orice punct de vedere în condiţiile în care finanţarea clubului din bani publici este legală. Pentru a fi scutit de emoţii sau surprize neplăcute, primarul, care contează pe 11 voturi de la PNL, două de la PMP şi unul de la USR-PLUS, ar putea avea nevoie să apeleze şi la alte voturi, în CL mai fiind opt consilieri USR PLUS şi cinci de la PSD.

Opoziţia a anunţat în urmă cu mai mult timp că va vota deblocarea finanţării fotbalului dacă Adrian Ambrosie şi colegii lui din Consiliul Director pleacă definitiv de la club. Cum cererile acestora, susţinute şi de ultraşi, aprigi critici ai capilor clubului, nu au fost luate în seamă, finanţarea fotbalului a rămas blocată. Dacă Mihai Chirica, susţinător al lui Ambrosie şi a CD, va accepta un compromis, mai ales că s-a spus că şi PMP a cerut plecarea capilor clubului, şi va accepta cerinţele opoziţiei şi ale fanilor rămâne de văzut.

Mai trebuie menţionat că unele surse susţin că Leonid Antohi, Mircea Ursu şi Ioan Melinte au lăsat de înţeles că sunt dispuşi să părăsească Poli, poziţiile lui Ambrosie şi Ion Apostol, ceilalţi membri CD, nefiind încă exprimate public. Nu numai la Consiliul Director sunt semne de întrebare, ci şi la nivelul conducerii executive şi tehnice. De la începutul lunii viitoare, Ciprian Paraschiv nu va mai fi nici pe hârtie preşedinte, aşa cum a fost în ultimele luni, iar antrenorul Nicolo Napoli, aflat la final de contract, urma ieri să plece din Iaşi.

O altă temă care este sub semnul întrebării, în afara de cea spinoasă a Consiliului Director, este legată de nivelul finanţării. La ora actuală, Politehnica are, conform şefilor clubului, datorii de circa 1,8 milioane euro. Deşi acestea se pot diminua, mai mulţi jucători afirmând că ar fi dispuşi să renunţe la o bună parte din banii pe care-i au de primit, faptul că nimeni din Consiliul Director nu discută cu ei concret face să se piardă noi posibilităţi importante de scădere a restanţelor. Mai mult, datoriile cresc de la o zi la alta în condiţiile în care nimeni nu ia taurul de coarne.Apoi, ţinând cont de faptul că Poli va mai avea în lot doar câţiva jucători, va mai fi nevoie de circa 500 000 de euro pentru un tur în Liga a II-a.

Chiar şi dacă nu sunt plătite toate datoriile, ci doar cele presante, restul urmând a fi eşalonate, Politehnica are nevoie de aproximativ 2 milioane de euro în acest an pentru a sta pe linia de plutire. O sumă comparabilă cu cea alocată fotbalului în anii trecuţi de multe localităţi din ţară cu bugete mult mai mici decât cel al Iaşului, cum ar fi Voluntari ori Arad, în timp ce Chiajna şi Mioveni merg şi spre 3 milioane de euro.

La acest moment însă, în bugetul Iaşului sunt prevăzute doar circa 8,5 milioane lei pentru sportul de performanţă, astfel încât vor fi discuţii şi pe această temă. Clarificări legate de banii alocaţi fotbalului se aşteaptă săptămâna viitoare, vineri, la şedinţa CL.

Trăgând linie, cele două probleme, conducerea şi nivelul finanţării, trebuie rezolvate urgent dacă Poli vrea să continue în Liga a II-a, varianta cu Liga a IV-a fiind acum doar de avarie.

Comentarii