Poliţiştii i-au luat permisul pentru alcool, dar analizele de la spital au arătat altceva. Şi-a dovedit nevinovăţia în instanţă

sâmbătă, 23 decembrie 2023, 02:50
2 MIN
 Poliţiştii i-au luat permisul pentru alcool, dar analizele de la spital au arătat altceva. Şi-a dovedit nevinovăţia în instanţă

Deşi a demonstrat în doar 20 de minute că nu băuse nicio picătură, un şofer tot a trebuit să bată drumul justiţiei pentru a scăpa de amendă. După şase luni, a reuşit să demonstreze că fusese amendat degeaba.

Aflat la volanul unui BMW, pe 15 iunie, Ioan D. a fost oprit de poliţişti pe când se îndrepta spre zona Cicoarei. Testarea cu aparatul Dräger a indicat o concentraţie a alcoolului în aerul expirat de 0,08 miligrame la litru. Imediat, poliţistul a completat procesul-verbal prin care şoferul a fost amendat cu 1.305 lei şi i s-a suspendat dreptul de a conduce timp de 90 de zile. Şoferul se ştia însă nevinovat, aşa că a cerut recoltarea de probe biologice. Prima probă i-a fost recoltată la Institutul de Medicină Legală la 17 minute după testul iniţial şi a indicat valoarea zero. După o oră, şi a doua probă a indicat tot zero.

Magistraţii Judecătoriei, în faţa cărora a ajuns contestaţia depusă de Ioan D., nu au putut decât să constate că şoferul adusese o probă concludentă de natură a-l exonera de acuzaţii. „Instanţa apreciază că buletinul de analiză toxicologică emis de IML este o probă în favoarea contravenientului şi tinde la stabilirea nevinovăţiei, respectiv a tezei că nu consumase băuturi alcoolice. Pe de o parte, analiza de laborator efectuată de IML este mai precisă comparativ cu rezultatele emise de etilotestele utilizate de Poliţia rutieră; pe de altă parte, probă a fost recoltată la doar 17 de minute de la testarea cu etilotestul, iar rezultatul a fost 0.00 (zero). Este adevărat că organismul uman procesează alcoolul consumat, concentraţia scăzând odată cu trecerea timpului. Totuşi, luând în considerare intervalul de timp scurt dintre testarea cu etilotestul şi recoltarea probei ce a relevat o concentraţie de 0.00 (zero), instanţa apreciază că rezultă cel puţin un dubiu în legătură cu săvârşirea faptei materiale”, au precizat magistraţii. Aceştia au dispus anularea procesului-verbal de contravenţie ca netemeinic întocmit. Sentinţa nu este însă definitivă, putând fi contestată în faţa Tribunalului.

Comentarii