Poți fi profesor și să distribui conspirații? Trei exemple care ne sperie

luni, 18 septembrie 2023, 12:10
2 MIN
 Poți fi profesor și să distribui conspirații? Trei exemple care ne sperie

Poți fi profesor și să distribui conspirații? Teoriile conspirației, negarea științei, informațiile mincinoase prezentate ca adevărate au cucerit internetul și, pe rețelele sociale, tind să domine spațiul.

Când știința este negată de o persoană fără capacitatea de a-i influența pe alții, efectele sunt minime. Dar ce facem când teoriile conspirației și informațiile manipulatorii sunt distribuite chiar de către cei care ar trebui să ne educe copiii, adică de profesori?

PRESShub pornește astăzi această dezbatere cu trei exemple ale unor profesori de liceul și de universitate care, deși predau câtorva sute de tineri, nu se jenează să promoveze idei, informații și concepte care contravin flagrant cu misiunea lor de educatori, de oameni care ar trebui să susțină știința și să promoveze adevărul.

Gheorghe Piperea, profesor de drept comercial la Facultatea de Drept din cadrul Universității București, este cel mai vizibil dintre cadrele universitare care distribuie manipulări pe rețelele de socializare.

Vizibilitatea sa este dată de un trecut în care era un avocat credibil, prezent constant în studiourile de televiziune. Astăzi, este oferită de candidatura pentru un loc de europarlamentar pe listele AUR.

Pagina sa de Facebook are aproximativ 160 de mii de urmăritori, iar postările sale adună mii de like-uri și comentarii.

Este mai cald sau mai frig la umbră, pe caniculă?

Teoria conspirației care a stârnit cele mai multe râsete, până acolo încât Gheorge Piperea a șters ulterior postarea, este cea în care susținea că temperatura și clima sunt niște „constructe sociale”, care sunt manipulate de Agenția Națională de Meteorologie.

„Cum se calculează temperatura exterioară? De ce există valori atât de diferite ale acesteia? De ce, de exemplu, calculatorul și telefonul zmart arată 35 de grade, iar bordul mașinii televiziunile arată 42 sau chiar 47,5 grade?

„Ideea plandemiei nu a dispărut. Dimpotrivă, sunt semne tot mai clare că ciorba va fi reîncălzită curând. Așteptați să dea un pic frigul și apară guturaiul. Imediat vor apărea și măștile. Starea de alertă poate apărea imediat, în orice moment. (…)

În lunile de vară, mie, de exemplu, nu mi s-a părut niciodată că este mai răcoare la umbră, ci doar că sunt mai puțin expus insolației și «bronzării»”, a scris profesorul universitar.

Postarea a fost urmată de un val de ironii la adresa cadrului universitar de la Facultatea de Drept a Universității din București.

Mai mult, pe presshub

Comentarii