Poveste eternă la Politehnica Iași

luni, 23 noiembrie 2020, 02:43
4 MIN
 Poveste eternă la Politehnica Iași

Pe lângă ghinion, problemele semnalate încă din startul sezonului, fragilitatea posturilor de portar şi stoper precum şi lipsa de soluţii de pe bancă au dus la ratarea succesului cu FC Argeş

 

Când un meci în care gazdele domină aproape permanent, chiar şi în zece oameni, raportul ocaziilor este 8-2, al şuturilor 14-4, al încercărilor cadrate 6-3 iar scorul final e 1-1, e limpede că prima echipă are o mare doză de neşansă, chiar dacă la cornere pierde cu 5-6. Cifrele amintite, scrise la finalul duelului dintre Politehnica Iaşi şi FC Argeş, de vineri, creionează perfect tabloul existent vineri, în Copou.

Ce nu spun aceste cifre este faptul că, din păcate, partea de vină a ieşenilor în stabilirea rezultatului final este generată de aceleaşi probleme pe care le-am semnalat încă din startul sezonului. Pe care le reamintim, nu înainte de a sublinia însă şi faptul că Poli, fără a încasa vreun salariu în acest sezon, a fost mult mai incisivă, mai periculoasă, chiar şi după minutul 67, când a rămas în inferioritate numerică, dăruirea trupei pregătite de Daniel Pancu fiind de lăudat.

Revenind la bilele negre, trebuie spus, în primul rând, că Iaşul nu are portari de nivelul Ligii I. Axinte a ezitat iarăşi, are partea lui de vină la gol şi nu face saltul aşteptat. În contrapartidă, piteşteanul, Micle, la 19 ani, s-a descurcat mult mai bine. Cum nici Brînză şi nici Bosz nu au arătat prea multe până acum, e limpede că Poli trebuie să analizeze temeinic această problemă în iarnă. Şi să nu se bucure doar cu faptul că toţi cei trei portari din lot au, împreună, salarii de 5 000 de euro, sub mulţi goal-keeperi din elită…

În al doilea rând, de fapt în primul, problema stoperilor a rămas acută, chiar dacă Frăsinescu s-a recuperat. Rigid, fără prospeţime, pierzându-şi busola, al doilea căpitan al Iaşului a gafat grav, arătat din plin că e la final de carieră şi nu mai poate fi stâlpul apărării. Ţinând cont şi de problemele de sănătate a lui Mihalache, care se accidentează uşor şi se recuperează greu, e limpede că, după cum am mai spus, s-a greşit în vară. Atunci când s-a mizat pe cuplul de fundaşi centrali care asigura în anii trecuţi stabilitatea echipei, iar ca soluţie de avarie a fost adus doar crudul Baxevanos.

În al treilea rând, un alt lucru pe care l-am subliniat, Iaşi nu are soluţii care să schimbe cursul jocului, nivelul rezervelor fiind mult sub cel al titularilor. Acest lucru s-a văzut şi în disputele în care “senatorii” au fost indisponibili, iar soluţiile de avarie au prins primul “11”, dar se vede şi când ultimii au posibilitatea să arate ceva când intră pe parcurs. Vineri, antrenorul gazdelor, Daniel Pancu, care a putut miza doar pe trei rezerve, nu a avut nicio bucurie de la acestea, Zajmovic şi De Iriondo confirmând parcusul submediocru din acest sezon. Platini a fost un caz special, aripa cu statut de titular, care are un sezon mai bun decât precedentul, fiind pe bancă doar pentru că s-a întors în Iaşi cu o zi înainte de meci, după ce a fost la echipa naţională a ţării sale, Insulele Capului Verde.

Pentru Politehnica urmează meciul de Cupă, de la Cluj, nou prilej pentru fotbaliştii care au jucat mai puţin de a demonstra ceva… (Ovidiu MINEA)

 

 

Poli-catalog

 

Axinte (4) – a respins un şut periculos, în minutul 26, trebuia să iasă la golul oaspeţilor.

Onea (6) – activ, a trimis mai multe şuturi puternice de la distanţă.

Frăsinescu (3) – s-a poziţionat greşit la golul argeşenilor, şi-a lăsat echipa în inferioritate în minutul 67, când a făcut un gest stupid.

Baxevanos (5,5) – joc decent.

Buşu (4,5) – continuă să fie de nerecunoscut.

Vanzo (5,5) – semne de integrare.

Breeveld (5,5) – a alternat momentele bune cu unele erori surprinzătoare.

Passaglia (6) – joc bun, a pasat decisiv la golul lui Cristea.

Popadiuc (5) – a semnat o bară şi câteva erori în faze clare.

A. Cristea (7) – şi-a serbat meciul 400 în Liga I cu un gol, a mai avut alte două oportunităţi de a înscrie.

Calcan (4,5) – modest, nu trebuia să-l lase pe Tofan să centreze la golul oaspeţilor.

Platini (4,5) – s-a complicat inutil.

Zajmovic (4,5) – nu a adus nimic.

De Iriondo (4,5) – neclar.

 

Prunea, încântat de Cristea

 

Florin Prunea, fost preşedinte la Poli Iaşi în 2016, când Andrei Cristea a revenit, după aproape şapte ani, în Copou, s-a alăturat celor care i-au transmis felicitări căpitanului ieşenilor, care a bifat vineri meciul 400 în Liga I. “Când l-am adus la Iaşi, am ştiut că pot construi în jurul lui o echipă puternică. Cu Andrei am ajuns în cupele europene, el a dat primul gol european al Iaşului, cu Andrei am avut 15 meciuri fără înfrângere în campionat! E un exemplu pentru toţi fotbaliştii din România. A intrat în galeria marilor jucători. Şi pe plan local, alături de legende ca Simionaş şi Romilă, şi pe plan naţional. Iaşul ar trebui să fie mândru că are un ambasador al oraşului cum e Cristea!” a spus fostul portar al naţionalei.  

 

Comentarii