Povestea primului spital pentru animale fără stăpân din România

luni, 17 iunie 2019, 16:40
2 MIN
 Povestea primului spital pentru animale fără stăpân din România

Spitalul Center of Hope este deschis tuturor animăluțelor, "indiferent de ce condiție socială au – că sunt orfane, că sunt lovite pe stradă, că aparțin unor familii fără posibilități materiale, noi încercăm să îi ajutăm, ăsta este scopul acestui spital și acestui proiect", își începe povestea medicul veterinar Aurelian Ștefan, fondatorul primului spitalul veterinar pentru animale fără stăpân, construit în comuna Pasărea din apropierea Bucureștiului.

Aurelian Ștefan a făcut 3 luni de voluntariat în Statele Unite – sterlizări gratuite sau la preț foarte mic. S-a întors apoi în România și a început să facă același lucru. La început, într-o rulotă care străbătea țara.

Își amintește că "am început activitatea într-o rulotă. Lucrăm și acum cu aceeași asociație, care se cheamă Romania Animal Rescue. Am mers cu o rulotă prin toată țara, pe unde existau adăposturi, animalele erau nesterilizate și oamenii nu voiau ca animalele să facă mai mulți pui decât puteau ei să ducă. Și pentru că cu animalele este o luptă continuă despre suprapopulare – avem mai multe animale decât putem noi să hrănim, să adăpostim, să adoptăm – marea bătălie se dă ca să limităm posibilitatea ca ele să se înmulțească necontrolat și să limităm suferința care derivă din această înmulțire necontrolată. Pentru că avem zilnic cazuri de căței răniți, loviți de mașină, abandonați, iar asta este o consecință a faptului că avem mult mai muți decât putem să ducem. Și nu numai în România. Situația este globală".

Ce spuneau oamenii, la început, când se întâlneau cu rulota?

"Când ne vedeau cu rulota, oamenii spuneau e o idee foarte bună. Ne întrebau dacă este o clinică mobilă și noi spuneam nu, nu este o clinică mobilă. Vorbim de acum aproape 10 ani. Improvizasem un mic cabinet mobil și speram, bineînțeles, cu timpul, să ne transformăm în clinică mobilă. Cu timpul nu ne-am mai transformat în clinică mobilă, ne-am transformat în clinică de sine stătătoare. Astăzi avem la dispoziție spitalul Center of Hope, care este deschis tuturor".

Aflați amănunte de pe hotnews.ro.

Comentarii