Poziţie dură a Bisericii Ortodoxe: preoţii nu pot fi demnitari publici

vineri, 23 iulie 2021, 01:57
2 MIN
 Poziţie dură a Bisericii Ortodoxe: preoţii nu pot fi demnitari publici

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit miercuri, a luat o serie de decizii care au mai multe titlu de avertismente.

Spre exemplu, s-a decis aprobarea hotărârii Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc din martie 2021, care se referă la incompatibilitatea slujirii clericale cu funcţiile şi sau demnităţile publice. Practic, arhiereii, preoţii, diaconii şi monahii din biserică nu au dreptul să ocupe funcţia de demnitar sau înalt funcţionar public, atât la nivel central, cât şi local, atât în România, cât şi în străinătate.

O altă decizie e cu titlu de avertisment pentru mai marii în grad din Biserică. „Potrivit sfintelor canoane, hirotoniile în treptele de diacon şi de preot în Biserica Ortodoxă Română se pot săvârşi de către chiriarh doar pentru parohii şi mănăstiri din eparhia pe care o păstoreşte conform prevederilor statutare. Ierarhul care va hirotoni un candidat aparţinând altei eparhii decât cea pe care o păstoreşte, fără încuviinţarea ierarhului de la care provine candidatul, va fi trimis în judecata Consistoriului arhieresc prim, iar hirotonia va fi declarată nulă“, se precizează într-un comunicat remis presei de Patriarhie.

Totodată, biserica ia o nouă poziţie publică faţă de educaţie sexuală, denunţând ceea ce ei numesc caracterul obligatoriu al acestei educaţii în învăţământ românesc. „Patriarhia Română îşi reafirmă poziţia sa cu privire la păstrarea caracterului opţional al orelor care vizează «educaţia pentru viaţă» şi avertizează asupra riscurilor unei «educaţii sexuale» cu un conţinut ideologic potrivnic valorilor familiei creştine şi inadecvat vârstei copiilor“, se precizează în comunicatul remis presei.

Comentarii