Prefectul Şerbescu şi-a făcut bagajele. Cine i-ar putea lua locul?

joi, 05 decembrie 2019, 02:50
3 MIN
 Prefectul Şerbescu şi-a făcut bagajele. Cine i-ar putea lua locul?

El a prezentat un bilanţ succint al mandatului început în primăvara lui 2017. Un nou prefect al judeţului Iaşi ar putea să fie desemnat în şedinţa de guvern de mâine.

 

„Timp de aproape doi ani şi nouă luni, am avut onoarea de a îndeplini funcţia de prefect al judeţului Iaşi, mandat care se apropie de final. Din prima zi a mandatului încredinţat mie de Guvernul României, am fost conştient că această funcţie este, prin însăşi natura sa, temporară. Acest fapt nu trebuie să-l împiedice însă pe prefect să depună toate eforturile, în limitele atribuţiilor sale legale, pentru îmbunătăţirea serviciilor oferite populaţiei de administraţia publică şi de instituţiile deconcentrate“, a menţionat Marian Şerbescu în ceea ce pare a fi una dintre ultimele sale postări în calitate de prefect. De altfel, pe parcursul celor aproape 2 ani şi 9 luni de când a fost numit, el a afişat aproape zilnic informaţii despre audienţele ţinute în judeţ, întâlnirile cu personalităţi şi delegaţii, evenimente şi chiar atenţionări meteo.

„Uşa mea a fost tot timpul deschisă“, a descris Şerbescu pe scurt activitatea sa în Casa Pătrată. Printre reuşite, actualul prefect a enumerat eliminarea cozilor infernale la serviciile comunitare de Paşapoarte şi Înmatriculări Auto, mutarea Oficiului poştal vamal din sediul strâmt de la Fundaţie într-unul mai generos din Păcurari, înfiinţarea unui comitet consultativ pentru Siguranţa Rutieră şi a unuia pentru Protecţia Mediului, iniţierea „Pieţei de duminică“ pentru producători ieşeni în parcarea Prefecturii, atacarea în instanţă a numeroase autorizaţii de construire emise ilegal sau care încălcau drepturile legale ale vecinilor. Marian Şerbescu a amintit şi de acţiuni menite să crească vizibilitatea instituţiei – de Ziua Ministerului Afacerilor Interne, Ziua Porţilor Deschise, concursul pentru liceeni „Prefect pentru o zi“, Ziua Prefectului. Cu sentimentul că a reuşit să fie echidistant în aplicarea legii şi deschis, uneori mediator, în faţa oricărui conflict ajuns până în faţa Casei Pătrate, Marian Şerbescu a mulţumit tuturor, de la anjajaţii Prefecturii şi reprezentanţii mass-media, până la şefii de la vârful Ministerului Afacerilor Interne.

Aşa cum am mai relatat, Marian Şerbescu va preda ştafeta cel mai probabil lui Marian Grigoraş, cel pe care l-a înlocuit în martie 2017. Este însă posibil ca succesorul actualului prefect să fie Alexandru Muraru, de profesie cercetător ştiinţific şi cadru didactic în Departamentul de Ştiinţe Politice, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene al Universităţii „Al.I. Cuza“. În perioada 2013-2014 a condus Institutul Naţional al Patrimoniului, iar până în prezent face parte din CA al Societăţii Române de Radiodifuziune. Pe parcursul zilei de ieri nu am reuşit să luăm legătura cu Alex Muraru. La rândul lui, Adrian Blănaru, numit în funcţia de subprefect în septembrie, ar urma să fie înlocuit de Marian Tudoran, în prezent şeful Serviciului financiar-contabil, resurse umane, achiziţii publice, informatic şi administrativ din cadrul Instituţiei Prefectului. Numirile se fac prin hotărâri adoptate în şedinţele de guvern. 

Comentarii