Pregătiri de iarnă: Iaşul va cumpăra cărbune de 15 milioane euro

De la preluarea termoficării de la Veolia, în numai o lună, preţul cărbunelui a crescut cu 120%: de la 63-65 la 140 de dolari pe tonă.

sâmbătă, 21 august 2021, 01:50
2 MIN
 Pregătiri de iarnă: Iaşul va cumpăra cărbune de 15 milioane euro

Primăria va lansa săptâmâna viitoare licitaţia pentru achiziţia de cărbune. Municipalitatea va cumpără o cantitate de 100.000 tone, potrivit reprezentanţilor instituţiei. „Sunt făcute toate documentele şi aşteptăm cât mai repede publicarea acestei licitaţii. Valoarea estimată este 72,3 milioane lei, cu TVA, circa 15 milioane euro. Este o sumă destul de mare, care atrage atenţia şi care sperăm să o putem asigura. Parte din bani vor fi asiguraţi de la municipiul Iaşi, iar cealaltă parte, din veniturile pe care le vom obţine din furnizarea de căldură”, a declarat ieri primarul Mihai Chirica. 

Odată semnat contractul, cărbunele ar urma să fie adus la Iaşi în maximum 40 de zile. Primarul a explicat că majorările din ultimele luni la diverse utilităţi au afectat şi preţul cărbunelui. „Preţul cărbunelui, înainte de preluarea termoficării de la Veolia, era în jur de 63-65 dolari/tonă, la burse, iar acum preţul este peste 140 dolari/tonă la aceleaşi burse. Creşterea este foarte mare şi este în acelaşi sens cu creşterea preţului la gaze şi la energie, în general”, a detaliat primarul Chirica. În ceea ce priveşte preluarea serviciului de termoficare de la Veolia, edilul a precizat că, până în prezent, nu au existat sincope în acest transfer.

„În momentul de faţă, mai avem pe stoc aproape 26.000 tone, putem porni imediat cum vine sezonul friguros”, a mai spus primarul. Municipalitatea a preluat serviciul de termoficare de la Veolia de la sfârşitul lunii iulie. Compania a anunţat încă din ianuarie 2021 că se va retrage de la Iaşi, invocând pierderile financiare mari în cei aproape 10 ani de activitate. Veolia a asigurat o perioada de tranziţie de trei luni, timp în care s-a făcut transferul echipamentelor şi angajaţilor către municipalitate.

Managementul activităţii de termoficare este asigurat de către Termo-Service SA, una dintre societăţile Primăriei. La sistemul centralizat de termoficare sunt racordate 23.121 de apartamente, 185 de societăţi, 42 de instituţii publice, 70 de şcoli, 10 spitale şi 7 universităţi. Între timp, Primăria a început lucrările de extindere a reţelei de termoficare în Bucium şi Copou, ocazie cu care vor fi racordate şi alte instituţii la sistem, precum Spitalul „Socola” şi, respectiv, Universitatea „Al.I. Cuza”, dar şi blocuri de locuinţe.

Comentarii