Pregătiri de război, la graniţa cu România. Rusia vrea să pună stăpânire pe mare!

marți, 27 noiembrie 2018, 08:00
4 MIN
 Pregătiri de război, la graniţa cu România. Rusia vrea să pună stăpânire pe mare!

Poroşenko a semnat un decret privind instaurarea legii marţiale, în urma incidentului armat prin care Rusia a capturat trei nave ucrainene. Cancelariile occidentale îndeamnă la dezescaladarea conflictului. „Europa va rămâne unită în susţinerea Ucrainei“, au precizat reprezentanţii UE.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a cerut ieri Rusiei să elibereze „imediat“ atât marinarii ucraineni, cât şi navele ucrainene capturate într-un grav incident armat la Marea Neagră. „Cerem ca ei să fie predaţi urgent părţii ucrainene“, a declarat şeful statului ucrainean, într-o şedinţă a Consiliului Naţional ucrainean de Securitate. Poroşenko a îndemnat totodată la „dezescaladare“ în criza în centrul căreia se află Crimeea, anexată de Rusia în 2014. Parlamentul ucrainean urma să analizeze aseară o cerere prezidenţială de decretare a legii marţiale, după un decret în acest sens semnat de Poroşenko. Kievul şi Moscova se acuză reciproc în acest incident armat.

Navele – două vedete blindate, Berdiansk şi Nikopol, şi remorcherul Iani Kapu – încercau să intre din Marea Neagră în Strâmtoarea Kerci, care desparte Crimeea de Rusia şi marchează accesul în Marea Azov. Din totalul de 23 de militari de la bord, şase au fost răniţi, dintre care doi grav, potrivit armatei ucrainene. Rusia a confirmat imobilizarea în vederea inspecţiei la bord şi „utilizarea unor arme“, acuzând navele ucrainene „că efectuează acţiuni ilegale în apele teritoriale ruse“ şi anunţând rănirea a trei ucraineni. O purtătoare de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a denunţat „metodele de bandiţi la drumul mare“ ale Ucrainei: „mai întâi provocări, apoi presiuni puternice, apoi acuzaţii de agresiune“. Marina ucraineană dă asigurări însă că a avertizat Rusia în avans de itinerariul navelor sale. Tensiunile alimentate de anexarea Crimeei şi acuzaţii ale Kievului cu privire la susţinerea de către Moscova a rebelilor proruşi în războiul din estul Ucranei au escaladat în urma acestui incident.

NATO îndeamnă la reţinere

Pe de altă parte, NATO a îndemnat atât Rusia, cât şi Ucraina să dea dovadă de reţinere. „Îndemnăm la reţinere şi dezescaladare“, a declarat o purtătoare de cuvânt a NATO, Oana Lungescu. Ea a subliniat că NATO susţine „drepturile de navigaţie (ale Ucrainei) în apele sale teritoriale“ şi a îndemnat Rusia „să asigure un acces neîngrădit în porturile ucrainene de la Marea Azov, în conformitate cu dreptul internaţional“. NATO a refuzat să precizeze luni dacă ambasadorii statelor se întâlnesc pentru a discuta despre incident, dar a precizat că Alianţa Nord-Atlantică se află în contact cu autorităţile ucrainene.

Tensiuni în Ucraina

Pe de altă parte, zeci de manifestanţi de extremă dreapta au incendiat pneuri, ieri, în faţa Consulatului Rusiei la Lvov (vest), în semn de protest faţă de confiscarea navelor ucrainene în largul Crimeei. Această manifstaţie de este organizată de către Partidul Corpul Naţional (extremă dreapta), care a făcut apel la manifestaţii în faţa sediului preşedinţiei, la Kiev. Formaţiunea îl critică pe preşedintele ucrainean Poroşenko, pe care-l acuză că nu este suficient de „agresiv“ faţă de Rusia. În afară de manifestaţiile de la Lvov, gruparea C14 (extremă dreapta) a publicat pe Facebook imagini cu o maşină cu numere de înamtriculare diplomatice ruse în flăcări în faţa sediului ambasadei ruse la Kiev. Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a condamnat ieri „utilizarea forţei de către Rusia în Marea Azov“, şi a cerut Moscovei „să se abţină de la orice nouă provocare“, relatează AFP. „Condamn utilizarea forţei de către Rusia în Marea Azov“, a scris pe Twitter polonezul, care conduce instituţia din care fac parte statele membre ale Uniunii Europene (UE). „Autorităţile ruse trebuie să predea marinarii şi navele ucrainene şi să se abţină de la noi provocări“, a subliniat el. El anunţă că a discutat cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi urmează să se întâlnească cu reprezentanţi ai acestuia. „Europa va rămâne unită în susţinerea Ucrainei“, subliniază Tusk.

Iohannis: Pentru români nu e niciun pericol

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, la Paris, că urmăreşte cu foarte mare atenţie şi în timp real evoluţiile după incidentul ruso-ucrainean din largul Crimeei, precizând că autorităţile române sunt pregătite pentru orice scenariu, dar a dat asigurări că pentru români nu există niciun pericol. El a îndemnat părţile să trateze lucrurile cu calm. „Noi suntem pregătiţi pentru orice scenariu, pentru orice măsură, dar, aşa cum şi alţiaţii noştri din NATO şi prietenii noştri din UE au afirmat, şi noi suntem de aceeaşi părere. Am rugat părţile implicate să trateze cu calm incidentul, să meargă spre detensionare. În acest moment urmărim în continuare ce se întâmplă şi vom fi pregătiţi să acţionăm proporţional“, a declarat preşedintele Iohannis. 

 

 

Comentarii