Premieră: Planul Spitalului Regional de Urgenţe, prezentat azi la Palatul Culturii

Unitatea ieşeană va fi, cel mai probabil, prima din ţară la care vor demara lucrările, proiectul de aici fiind cel mai avansat dintre toate.

vineri, 13 iulie 2018, 01:50
2 MIN
 Premieră: Planul Spitalului Regional de Urgenţe, prezentat azi la Palatul Culturii

Iaşul se apropie cu paşi repezi de semnarea contractului de finanţare europeană pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă (SRU), care se pare că va fi primul din ţară la care vor demara lucrările. Experţii şi consultanţii Băncii Europene de Investiţii (BEI) vor prezenta astăzi, la Palatul Culturii, studiul de fezabilitate al SRU. 

Printre altele, vor fi oferite detalii privind configurarea instituţională şi de reglementare pentru derularea proiectului. De asemenea, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii (MS) vor prezenta unitatea de implementare ce va gestiona proiectul în următorii cel puţin cinci ani. Prezentarea programată astăzi va cuprinde inclusiv design-ul spitalului şi alte componente ale proiectului.

Nu în ultimul rând, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean şi ai companiilor de utilităţi vor supune atenţiei soluţii pentru realizarea căilor de acces şi racordarea spitalului la reţele de utilităţi. SRU va fi construit în zona centrală a platoului Moara de Vânt, unde Primăria Iaşi a pus la dispoziţia MS o suprafaţă de 12 ha. Principalul acces spre obiectiv va fi din bd. C.A. Rosetti, între amplasamentul SRU şi bulevard urmând a fi amenajate artere de legătură. În proiect este implicată şi municipalitatea ieşeană, în contextul în care Primăria a realizat studiile de urbanism, de arpentaj cadastral (ridicarea topografică) şi geotehnic. De asemenea, instituţia a obţinut o serie de avizare necesare începerii proiectului.

În martie 2018, Consiliul Local (CL) a aprobat Planul Urbanistic Zonal (PUZ), ocazie cu care Iaşul a intrat într-un stadiu avansat pentru urnirea proiectului, celelalte două oraşe unde vor fi construite spitale fiind Craiova şi Cluj. În momentul de faţă nu este cunoscută în mod clar valoarea investiţiei, dar, cel mai probabil, conform unor declaraţii recente ale autorităţilor locale şi centrale, suma va trece pragul de 300 milioane euro. Banii sunt asiguraţi de Uniunea Europeană, Guvern şi din împrumuturi la instituţii financiare internaţionale.

Comentarii