De Business

Punem punctul pe știi

Premierul anunţă că “nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend”

joi, 28 martie 2024, 13:39
2 MIN
 Premierul anunţă că “nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend”

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi decizia legată de propunerea venită de la comercianţii mici şi mijlocii de a închide supermarketurile în weekend, aşa cum e şi în alte ţări din Europa. „Din toate semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend”, a declarat premierul. Premierul şi-a anunţat joi decizia la începutul şedinţei de Guvern. „În încheiere, vreau să închid un subiect care a provocat dezbatere publică, cel legat de programul magazinelor la sfârşit de săptămână. Din toate semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend! Din câte îmi aduc aminte au fost închise pieţe în pandemie sau a fost pus orar la magazine. Vreau să vă anunţ că nu mai suntem în acea etapă”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

„Trebuie să avem o altă perspectivă a weekendului. Angajaţii noştri merită să stea şi ei alături de familie în weekend. Şi da, noi am venit cu propunerea către premier de a închide supermarketurile în weekend, aşa cum e şi în alte ţări din Europa, a spus într-o discuţie cu HotNews.ro Feliciu Paraschiv, proprietar al lanţului de magazine Paco Supermarkets şi vicepre­şedinte al Asociaţiei Naţionale a Comerci­anţilor Mici şi Mijlocii din România.

Primele discuţii au avut loc miercuri, când conducerea Asociaţiei Naţionale a Comerci­anţilor Mici şi Mijlocii s-au întâlnit cu Marcel Ciolacu, tema discuţiilor fiind încurajarea comerţului local şi mecanisme prin care comercianţii să ajute la scăderea inflaţiei produselor alimentare.

„Noi ne-am gândit că dacă am închide sâmbăta şi duminica de la ora 14 magazinele nu ar suferi prea multă lume. În primă fază discuţiile erau de a le închide total de vineri seara până luni dimineaţă, dar au venit o serie de membrii ai Asociaţiei noastre care lucrează cu produse perisabile care expiră în 4 zile şi care ar fi fost afectaţi de o asemenea posibilitate. Aşa că am gândit această schemă pe care o vom înainta astăzi (vineri-n.red) premierului la sediul Guvernului”, a mai spus Feliciu Paraschiv.

Vicepreşedintele Asociaţiei comercianţilor a mai precizat că propunerea vrea să protejeze angajaţii, mulţi dintre ei demisionând din cauza programului foarte încărcat. „Am ajuns să lucrăm cu expaţi pentru că nu mai găsim oameni în ţară pe care să-i angajăm. Oamenii vor să aibă şi ei weekend, să stea cu familia, lucru absolut normal!”, mai explică Paraschiv.

El a dat cazul Austriei, care are închise magazinele în weekend după ora 12-13 şi unde populaţia s-a adaptat. „Ca să evităm aglomerarea, am putea prelungi vineri programul unor supermarketuri de la 21 la 22. Dar cred că lumea se va putea obişnui cu asta”, a mai spus Feliciu Paraschiv.

Vezi mai multe detalii pe hotnews.ro

Comentarii