Premierul Ciolacu l-a mazilit pe omul care s-a opus ca să-i fie acordat titlul de luptător cu rol determinant la Revoluţie

joi, 28 decembrie 2023, 10:12
2 MIN
 Premierul Ciolacu l-a mazilit pe omul care s-a opus ca să-i fie acordat titlul de luptător cu rol determinant la Revoluţie

Miercuri, într-o mişcare de forţă, premierul Marcel Ciolacu l-a demis pe Mihai Iulian Dodu din funcţia de secretar de stat al Secretariatului de stat pentru revoluţionari. Decizia a fost oficializată prin publicarea în Monitorul Oficial şi a survenit în urma unei analize efectuate de o comisie specială din cadrul secretariatului, arată G4MEDIA.

Mihai Dodu, numit anterior la conducerea Secretariatului de stat pentru revoluţionari de către fostul premier Nicolae Ciucă, a devenit subiect de controversă în momentul în care a solicitat o analiză asupra cererii premierului Ciolacu de a fi declarat luptător cu rol determinant la Revoluţia din decembrie 1989. Comisia specială din cadrul secretariatului a concluzionat că Marcel Ciolacu nu îndeplineşte condiţiile pentru a primi certificat de revoluţionar.

Imediat după demiterea lui Dodu, premierul Ciolacu a semnat decizia de numire a lui Sever Romulus Stana la conducerea Secretariatului. Stana, fost consilier al primarului Sectorului 6 şi preşedinte interimar al PSD Bucureşti, a ocupat anterior funcţii importante, inclusiv cea de prefect al Capitalei în 2019.

Decizia de demitere a lui Dodu vine în contextul unei dispute juridice privind recunoaşterea meritelor de luptător anticomunist ale premierului Ciolacu. Documentele oficiale arată că verificarea a fost iniţiată ca urmare a comunicării de către DNA a clasării unui dosar referitor la calitatea de luptător determinant la Revoluţie a lui Marcel Ciolacu.

Comisia nou-numită la nivelul Secretariatului, cu 4 voturi la 1, a respins solicitarea premierului de a i se acorda titlul de luptător cu rol determinant, constatând că acesta nu a îndeplinit condiţiile necesare. În replică, Marcel Ciolacu a contestat deschiderea discuţiei şi a chemat în judecată instituţia.

Corpul de Control al Prim-Ministrului a demarat verificări la Secretariatul pentru Revoluţionari, iar un raport este aşteptat să fie finalizat înainte de primul termen al procesului intentat de Marcel Ciolacu, programat pentru 11 ianuarie 2024.

Mihai Dodu, care a fost numit în funcţie de PNL în aprilie, a declarat că instituţia pe care o conduce va apăra poziţia luată în faţa premierului şi că nu are intenţia de a absenta la procesul care se anunţă tensionat.

SURSA FOTO: Octav Ganea/Inquam Photos

Comentarii