Premierul Scoţiei doreşte organizarea unui nou referendum privind independenţa

miercuri, 24 aprilie 2019, 22:23
1 MIN
 Premierul Scoţiei doreşte organizarea unui nou referendum privind independenţa

Premierul scoţian, Nicola Sturgeon, a declarat miercuri că doreşte organizarea unui nou referendum privind independenţa Scoţiei înainte de sfârşitul mandatului actualului Parlament, potrivit Reuters. Actualul mandat al Parlamentului Scoţiei se va termina în mai 2021.

„Posiblitatea de a alege între Brexit şi un viitor în care Scoţia va fi o ţară independentă şi europeană ar trebui să fie oferită cetăţenilor în timpul actualului mandat al Parlamentului”, a declarat Sturgeon. Ea a anunţat că va începe pregătirile pentru această consultare.

Cu toate acestea, Euronews notează că Sturgeon a recunoscut că va avea nevoie de acordul Guvernului de la Londra pentru organizarea referendumului. Scoţia a mai organizat un referendum cu privire la independenţă în 2014, însă cetăţenii au decis atunci să rămână parte a Marii Britanii.

Ca răspuns la declaraţiile premierului scoţian, un purtător de cuvânt al Guvernului britanic a declarat că premierul Theresa May consideră că decizia cetăţenilor de a respinge independenţa faţă de Marea Britanie în 2014 trebuie respectată. După declaraţia de miercuri, Sturgeon a fost aspru criticată de către mai mulţi conservatori, laburişti şi liberal-democraţi din Parlamentul Scoţiei.

Comentarii