Preţul confortului: trei ani de drumuri în şantier pentru apă potabilă şi canalizare

luni, 22 martie 2021, 02:57
3 MIN
 Preţul confortului: trei ani de drumuri în şantier pentru apă potabilă şi canalizare

Locuitorii unor sate din coasta Iaşului şi-au pierdut răbdarea. Ei reclamă că pământul s-a lăsat acolo unde au fost îngropate conductele. Dirigintele de şantier şi primarul au stabilit cum vor fi remediate deficienţele

Ploile din ultimele zile au reamintit localnicilor din câteva sate ale comunei Popricani că reţeaua de apă şi canalizare este în şantier de extindere. Astfel, în unele zone unde conductele au fost montate de-a lungul drumurilor, pământul s-a lăsat din loc în loc. Însă lucrările nu sunt finalizate. Ele au fost întrerupte în sezonul rece şi urmează să fie reluate zilele următoare.

Înfiinţarea de sisteme centralizate de alimentare cu apă şi canalizare în satele Cotu Morii, Cuza Vodă şi Ţipileşti este unul dintre cele cinci proiecte pentru care administraţia comunei Popricani a obţinut finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Cu cele 19,7 milioane aprobate, este al cincilea cel mai mare proiect din judeţ.

Licitaţia a fost lansată în august 2018, contractul de lucrări fiind atribuit în martie 2019 societăţii Daroconstruct, care a ofertat aproape 16,1 milioane de lei. Termenul de execuţie este de trei ani, dar vremea nefavorabilă va adăuga câteva luni. Anul viitor va fi totul gata, ne-a precizat şeful de şantier. El ne-a spus că a discutat cu localnicii şi că e la curent cu nemulţumirile acestora, dar a dat asigurări că în final totul va fi în regulă, inclusiv cu acele tasări apărute pe marginea drumurilor.

Primarul Ion Tănasă ne-a confirmat că lucrările au reînceput cu montarea rezervoarelor de apă la Cotu Morii şi în Cuza Vodă. El a adăugat că a discutat, la rândul lui, cu cei de la firma de construcţii despre nemulţumirile celor care locuiesc în zona şantierului. Primarul a admis că pământul se lasă acolo unde au fost montate conductele, indiferent cum a fost tasat, dar că va urmări îndeplinirea indicatorilor de etapă.

Proiectul vizează atât realizarea reţelelor de apă şi canalizare, cât şi amplasarea staţiilor de clorinare şi pompare, de tratare a apelor uzate înainte să fie deversate staţiilor de epurare de la Movileni, Victoria şi Dancu.

Citește și: Unde s-a blocat cel mai mare proiect de investiție publică din istoria județului Iași

Situate la mai puţin de 10 km de centrul municipiului Iaşi, satele Cârlig şi Cuza Vodă au drumuri de pământ şi piatră. Orice intervenţie cu săpătură le face greu practicabile pe timp ploios, mai ales că cele două localităţi se află într-o zonă colinară.

Trebuie spus că zona de lucrări se va extinde: proiectul uriaş al Apavital de conformare cu normele europene a reţelelor din canalizare în judeţ include şi comuna Popricani. Contractul de finanţare în valoare de peste jumătate de miliard de euro a fost semnat luna trecută. Alte două din cele nouă sate ale comunei Popricani sate sunt pe lista localităţilor care vor beneficia de alimentarea cu apă şi colectarea şi tratarea apelor uzate: Popricani (reşedinţa) şi Moimeşti. 

Comentarii