De Business

Punem punctul pe știi

PREVIZIUNI piața muncii 2024: Joburile pentru IT, agricultură și construcții vor fi mai puține, salariile de intrare pentru noii angajați vor scădea

vineri, 29 decembrie 2023, 15:11
2 MIN
 PREVIZIUNI piața muncii 2024: Joburile pentru IT, agricultură și construcții vor fi mai puține, salariile de intrare pentru noii angajați vor scădea

Piața muncii în 2024 începe sub auspicii incerte. Cel mai probabil, va fi destul de asemănătoare cu cea din 2023 în ceea ce privește joburile disponibile în piață, dar nu vom revedea efervescența din 2022, foarte probabil să vedem o creștere a numărului de aplicări, transmit reprezentanții platformelor de joburi. 

În ceea ce privește locurile de muncă din IT, agricultură și construcții, domenii care au rămas fără facilități fiscale, va exista un număr mai mic de joburi scoase în piață în acest domenii, se va putea observa o scădere a salariilor de intrare pentru noii angajați și s-ar putea adăuga o temperare sau chiar o blocare a ritmului de creșteri salariale, transmit reprezentanții eJobs.

Ana Vișian, marketing manager Bestjobs, spune că în 2024  anticipează o creștere a numărului de poziții disponibile pe piața muncii, comparativ cu cea de-a doua jumătate a anului 2023. „Companiile își propun să recupereze și să ocupe posturile rămase vacante ca urmare a încetinirii ritmului de recrutare determinat de modificările fiscale și incertitudinile economice generate de acestea”.

Aceasta transmite că „un volum crescut de joburi disponibile împreună cu număr mare de candidați care se află în căutarea unei schimbări profesionale, vor face din prima jumătate de an extrem de dinamică în recrutare”.

„Digitalizarea și automatizarea vor continua să influențeze piața muncii, aducând schimbări majore asupra modului în care lucrăm, iar acest lucru va intensifica accentul pe educația continuă și dezvoltarea profesională. Angajații vor fi încurajați să își actualizeze constant abilitățile pentru a rămâne relevanți pe piața muncii”, a declarat Ana Vișian.

În ceea ce privește creșterea salariilor în 2024, aceasta spune că nivelul salariilor și al beneficiilor acordate de către angajatori sunt influențate direct de evoluțiile economice. „Dacă în 2023 tendințele de creștere a salariilor s-au menținut în pragul de 10-15%, ne așteptăm ca și anul viitor acest lucru să se mențină, chiar dacă aceste creșteri nu vor putea acoperi creșterea prețurilor sau nivelul inflației”. În același timp, reprezentanții eJobs transmit că nu estimează creșteri la nivel general de salariu, ci mai degrabă pentru cazuri punctuale.

Mai mult, pe economedia

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii