Prietenul lui Putin din America de Sud se pregăteşte să mai declanşeze un război în lume. Miză economică uriaşă

marți, 05 decembrie 2023, 12:36
3 MIN
 Prietenul lui Putin din America de Sud se pregăteşte să mai declanşeze un război în lume. Miză economică uriaşă

Preşedintele Venezuelei, comunistul Nicolas Maduro, prietenul lui Putin, declanşează un război în America de Sud. Miza o constituie miliarde de dolari. 

Venezuela a votat în premieră ca Maduro (FOTO) să invadeze Guyana pentru a anexa o zonă bogată în petrol, autorităţile electorale declarând că, duminică, majoritatea alegătorilor într-un referendum neobligatoriu au aprobat revendicarea teritorială.

Potrivit rezultatelor neoficiale, 96% dintre oameni ar fi votat „da” într-un „Referendum de Solidaritate” pentru a revendica suveranitatea asupra teritoriului Essequibo, a declarat preşedintele Consiliului Electoral Naţional, Elvis Amoroso, aliat al lui Maduro, potrivit publicaţiei Anadolu. Essequibo este administrat de Guyana, dar Venezuela a revendicat-o pe baza unui acord din 1966.

„Votul” de duminică a fost unic prin motivaţia sa, anume aceea de a dea guvernului un cec în alb pentru a invada Guyana vecină şi a smulge trei sferturi din teritoriul său bogat în petrol.

Disputa teritorială între Venezuela şi Guyana este veche de un secol, provocând tensiuni în regiune şi ameninţă să devină un război în toată regula.

Teritoriul revendicat reprezintă 74% din suprafaţa actuală a Guyanei, ţară vorbitoare de limbă engleză. 

Zona pe care vrea Maduro s-o anexeze se va numi Guayana Esequiba.

Unii experţi văd totul ca pe un truc politic, deşi mulţi guyanezi văd ameninţarea ca fiind reală şi se tem, printre altele, de pierderea cetăţeniei lor.

Unii analişti văd votul cerut de Maduro un „truc politic”, alţii îl consideră destul de elaborat şi riscant, având în vedere şi relaţia de prietenie cu Rusia care a invadat Ucraina.

Ivelaw Griffith, asociat senior al Centrului. pentru Studii Strategice şi Internaţionale la Washington şi fost vice-rector al Universităţii din Guyana, avertizează că nu este vorba doar de „o bucată mică de pământ”.

„Maduro ar fi nebun să rişte să inflameze întreaga regiune pentru 74% din Guyana”, a declarat acesta, potrivit news.yahoo.com, citat de Newsweek.ro.

Brazilia îşi sporeşte prezenţa la graniţă

Tensiunile tot mai mari au devenit evidente când Brazilia – un aliat apropiat al ambelor naţiuni şi care împarte graniţa cu ambele – l-a trimis pe consilierul cel mai înalt pentru Afaceri Externe, Celso Amorin, să medieze în timp ce şi-a crescut prezenţa militară de-a lungul graniţei de nord, pe fondul temerilor că disputa s-ar putea transforma într-un război.

„Ministerul Apărării monitorizează situaţia. Acţiunile defensive au fost intensificate în regiunea de frontieră de nord a ţării, promovând o prezenţă militară mai mare”, a declarat Ministerul Apărării din Brazilia.

Disputa de frontieră dintre Guyana şi Venezuela a escaladat după ce s-a descoperit petrol în zona revendicată, în urmă cu câţiva ani cu potenţial de miliarde de dolari.

În 2021, rezervele de petrol din Venezuela au ajuns la aproape 304 miliarde de barili, de trei ori mai mult decât se raportase în deceniului precedent, cele mai mari rezerve de ţiţei din lume.

Învăţând de la prietenul Putin, Maduro s-a gândit să-şi impună un monopol în regiune asupra rezervelor de petrol, iar invadarea Guyanei face parte din „strategia” învăţată de la ruşi.

Guvernul Guyanei cataloghează mişcarea vecinului „vorbitor de spaniolă” ca fiind „complet absurdă” şi l-a avertizat pe Maduro să nu subestimeze dreptul ţării de a se apăra.

Regimul venezuelean a lansat deja o campanie de propagandă agresivă prin instituţiile media pe care le controlează, posturile de televiziune şi radio difuzând la fiecare câteva minute mesajul: „Essequibo este al nostru”.

Un conflict armat cu Guyana, care se află pe coasta de nord a Americii de Sud, ar duce la o mai mare izolare internaţională pentru Maduro, având în vedere că Guyana este membră a CARICOM, blocul comercial din Caraibe format din 15 membri, al cărui sprijin a fost esenţial pentru Caracas în forumuri internaţionale precum ONU şi Organizaţia Statelor Americane.

Comentarii