Prima factură la încălzirea orașului: 12 milioane euro pentru cărbune

miercuri, 22 septembrie 2021, 02:03
2 MIN
 Prima factură la încălzirea orașului: 12 milioane euro pentru cărbune

Luna trecută, consilierii locali au fost de acord cu plata unei alte facturi, în sumă de 11 milioane, reprezentând valoarea investiţiilor făcute de Veolia.

Primăria a lansat ieri procedura de licitaţie pentru achiziţia a 100 de mii de tone de cărbune energetic, necesar alimentării sistemului centralizat de furnizare a apei calde şi energiei termice în iarna care vine. Valoarea estimată este 60,8 milioane de lei (ceva mai mult de 12 milioane de euro) fără TVA, respectiv 72,35 milioane cu TVA. Ofertele sunt aşteptate până pe 6 octombrie, iar un câştigător ar urma să fie desemnat cel mai târziu la începutul lunii februarie 2022.

„Avem pe stoc circa 25 de mii de tone de cărbune, deci putem porni furnizarea căldurii imediat ce vine sezonul rece. Nu au fost sincope în preluarea acestei activităţi de către municipalitate de la Veolia, noi făcând şi reparaţiile capitale şi activităţi de întreţinere pentru toate echipamentele“, a explicat primarul Mihai Chirica stadiul pregătirilor de iarnă.

Componenta financiară contează în proporţie de 85 la sută din fiecarte ofertă, iar câte 5 la sută vor fi atribuite în funcţie de componente tehnice precum cenuşa rezultată, umiditatea totală a cărbunelui şi puterea calorică. Cărbunele va fi livrat în termen de 40 zile calendaristice de la data semnării contractului de furnizare de către ambele părţi, prima livrare urmând să se facă în 10 zile.

Amintim că Veolia Energie Iaşi a renunţat astă-primăvară la administrarea serviciului public de alimentare cu energie termică a oraşului (producţie, transport, distribuţie şi furnizare), invo­când pierderi de 150 de milioane de lei. Sistemul a fost preluat de către Municipiul Iaşi, iar în prezent este operat de SC Termo-Service SA. Luna trecută, aleşii locali au fost de acord să plătească din bugetul oraşului firmei franceze o parte din aceste pierderi, respectiv să achite investiţiile care se ridică la aproximativ 11 milioane de euro.

Comentarii