Primă instanţă: Angajaţilor din primării le-ar putea fi decontate cheltuielile cu naveta

miercuri, 24 august 2022, 21:11
2 MIN
 Primă instanţă: Angajaţilor din primării le-ar putea fi decontate cheltuielile cu naveta

Pentru a-și asigura fidelitatea angajaților primăriei, Consiliul Local al comunei Mădârjac a decis ca acestora să le fie decontată naveta. Comuna este izolată între dealuri și păduri, spre limita cu județul Neamț, iar plata transportului pentru salariații domiciliați în alte localități a părut o soluție rezonabilă pentru autoritățile locale. Nu de aceeași părere a fost și Instituția Prefectului, care a cerut în instanță anularea hotărârii adoptate de CL Mădârjac.

Juriștii Prefecturii au apreciat că decizia încălca prevederile OUG 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare. Ordonanța stabilea că nivelul salariilor și indemnizațiilor din sistemul bugetar va fi menținut în 2022 la nivelul lunii decembrie 2021. În plus, nicio reglementare legală nu prevedea în mod expres dreptul autorităților locale de a acorda astfel de facilități.

Prima critică a fost respinsă de magistrații Tribunalului, care au constatat că decontarea navetei nu modifică salariile sau indemnizațiile de bază, deci prevederile ordonanței nu erau încălcate. Totodată, Codul Administrativ acordă consiliului local dreptul de a hotărî „acordarea unor sporuri și a altor facilități, potrivit legii, personalului angajat în cadrul aparatului de specialitate al primarului și serviciilor publice de interes local”. Pe expresia „potrivit legii” se bazaseră și juriștii Prefecturii atunci când afirmaseră că nicio lege nu acordă dreptul CL de a deconta naveta angajaților primăriei. Interpretarea judecătorilor a fost însă alta. „Deşi textul de lege face referire la acordarea unor facilităţi potrivit legii, această dispoziție nu presupune ca un alt act normativ să prevadă neapărat posibilitatea acordării lor, întrucât o atare interpretare ar duce la negarea însăşi a dreptului la autonomie locală al acestei autorităţi locale. Expresia «potrivit legii» se referă la exercitarea dreptului de a acorda facilităţi în limitele și în domeniile în care autoritatea locală are puterea de a decide.

În concluzie, instanţa reține că însuşi principiul autonomiei locale coroborat cu dreptul Consiliului local de a decide în domeniul respectiv dau expresia de legalitate acestei hotărâri”, au conchis magistrații. Aceștia au respins acțiunea Prefecturii. Dacă sentința va fi confirmată de Curtea de Apel, care va judeca recursul declarat de Prefectură, naveta salariaților primăriei Mădârjac va putea fi plătită în continuare.

Comentarii