De Business

Punem punctul pe știi

Prima minune a Sfintei Parascheva: hotelurile din Iaşi sunt pline ochi

miercuri, 10 octombrie 2018, 01:50
4 MIN
 Prima minune a Sfintei Parascheva: hotelurile din Iaşi sunt pline ochi

„Avem solicitări pe care nu le putem onora, gradul de ocupare e de 100%, majoritatea sunt grupuri”, spun reprezentanţii unităţilor hoteliere.

 
„Sold out” la cele mai cunoscute hoteluri din municipiul Iaşi odată cu sărbătoarea Sfintei Parascheva. Ca şi anul trecut, gradul de ocupare este de 100%, adică nu mai încape niciun pai, cel puţin la cele mai cunoscute din oraş la care am sunat în cursul zilei de ieri. Am luat în calcul hotelurile: Internaţional, Astoria, Traian, Unirea, Ramada, Moldova, Motel Bucium şi Select. La cel mai mare hotel din Iaşi, Unirea, cele 186 de camere s-au umplut ochi zilele acestea, odată cu venirea pelerinilor. Unii dintre ei sunt din celălalt capăt de lume.
 
„Avem solicitări pe care nu le putem onora, gradul de ocupare e de 100%, majoritatea sunt grupuri. Rezervările de camere s-au făcut preponderent pe grupuri. Avem pelerini şi din străinătate, din Israel, ţările europene, SUA, chiar şi din  ţările asiatice, veniţi special pentru această perioadă. Ca noutate, anul acesta am pregătit pentru pelerini o terasă specială unde pot servi ceva şi pot admira piaţa Unirii. Am renovat de asemenea, recepţia şi restaurantul unde aceştia iau micul dejun. De trei ani de când lucrez aici, anual, gradul de ocupare a fost de 100%, cu siguranţă şi în anii anteriori a fost la fel, dat fiind poziţia pe care o are hotelul, adică în centrul oraşului”, a explicat Sorana Chele, specialist Marketing la Hotel Unirea. Situat lângă Palatul Culturii, Hotelul Moldova se bucură şi el de aglomeraţie de Sf. Parascheva. „În perioada 11-12 octombrie toate camerele sunt ocupate, acum avem rezervări, gradul de ocuapre e de 100%, ca în fiecare an. Grupurile care practică turismul religios fac imediat după Sfântă rezervare pentru anul viitor. Am avut grupuri de pelerini care au venit şi la sfârşitul lui septembrie, începutul lui octombrie. Cel mai mare grup de pelerini a rezervat 50 de camere, adică a fost format din aproximativ 100 de persoane. Mulţi pelerini sunt însă cu şedere de o noapte, sau două”, a declarat Nicoleta Bernic, directorul adjunct al Hotelului Moldova, un hotel cu 143 de camere.
 
Tot lângă Palatul Culturii, în apropierea Mitropoliei, se află şi Hotel Ramada, la fel de plin ca restul celor din zona centrală. „Oamenii au început să facă rezervări acum o lună, însă cu 1-2 săptămâni înainte de Sfântă s-au rezervat toate camerele. Data de 13 octombrie este full, dar nu avem numai pelerini, ci şi persoane venite la evenimentele obişnuite din oraş. Cred că sub 50% dintre clienţii noştri cazaţi acum sunt pelerini, cei care vin cu trenul, stau la rând şi pleacă acasă, nu vin la hotel, sunt însă turiştii de top, care vin şi vizitează oraşul în această perioadă. An de an e la fel, aceeaşi poveste şi grad de ocupare de 100%”, a declarat Oana Vasile, director de vânzări la Hotelul Ramada. Alte 125 de camere sunt la Astoria şi Traian, acestea două făcând încă parte din acelaşi complex hotelier, deşi Hotel Astoria a fost recent cumpărat de omul de afaceri Cristian Stanciu. La ambele gradul de ocupare este de 100%. „Din data de 3 şi până pe 15 octombrie se schimbă tipologia clientului, nu mai vorbim de turism de business, ci de turism ecumenic. Gradul de ocupare în cele două hoteluri este de 75% cu pelerini veniţi la Sf. Parascheva iar diferenţa este acoperită de contracte corporate. Noi deţinem 68 de camere la Traian şi 57 la Astoria, toate ocupate. Anul trecut a fost la fel”, a declarat reprezentantul departamentului de Marketing care se ocupă cele două hoteluri. La câţiva paşi se află şi  Hotelul Select, situat fix în staţia de tramvai din Piaţa Unirii.
 
Şi aici, toate cele 24 de camere sunt pline. Şi la Hotel Internaţional situaţia este similară, aici fiind 169 de camere, dintre care opt sub formă de apartamente. Deşi se află în afara razei unde se consumă acest eveniment, majoritatea hotelurilor fiind situate în zona centrală a oraşului, în apropierea Mitropoliei, Motel Bucium are în prezent un grad de ocupare ce se apropie de maxim. „Avem şi pelerini şi alte tipologii de clienţi, acum gradul de ocupare e de 80%, sperăm ca pe 13 să ajungem la 100%. Sunt multe rezervări negarantate, neprezentări… Anul trecut a fost cam la fel”, a precizat Mircea Turcu, recepţioner la motelul Bucium. La hotelurile menţionate mai sus sunt cazaţi în acest moment, în cele aproximativ 1.000 de camere, cel puţin 2.500 de persoane, deoarece multe camere sunt cu două sau trei locuri. (Paula TROFIN)
 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii