Prima pedeapsă pentru un şofer ameţit cu whisky şi fără permis

miercuri, 27 aprilie 2022, 01:50
2 MIN
 Prima pedeapsă pentru un şofer ameţit cu whisky şi fără permis

Un şofer a fost condamnat după ce a fost prins la volan băut şi fără permis. Magistraţii Judecătoriei au optat pentru o pedeapsă cu suspendare, dar lăsarea în libertate ar putea fi de scurtă durată. Pe rolul Tribunalului se află un al doilea dosar, în care Mihai Gabriel Plop este acuzat de tentativă la omor, după ce a agresat un alt şofer în trafic.

La începutul lunii octombrie a anului trecut, poliţiştii i-au semnalizat unui autoturism să oprească în apropierea rondului de la Valea Ursului. Automobilul venea dinspre Voineşti cu o viteză de 92 km/h, deşi în zonă viteza maximă permisă este de 50 km/h. Şoferul nu a oprit, ci şi-a continuat deplasarea. A pierdut însă controlul volanului şi a lovit cu roata din dreapta faţă bordura. Poliţiştii au constatat că Plop nu avea permis pentru nicio categorie de autovehicule şi emana halenă alcoolică. Testat alcoolscopic, a rezultat o alcoolemie de 0,74‰ în aerul expirat. Plop a refuzat însă prelevarea de probe biologice, invocând frica de ace. Şoferul a fost arestat preventiv timp de 30 zile, fiind plasat ulterior sub control judiciar.

Cercetările ulterioare au stabilit că Plop este administratorul unei firme de construcţii. În ziua respectivă, plecase de la domiciliul tatălui său din Rebricea spre Miroslava, unde avea o lucrare. Şi-a lăsat muncitorii acolo, după care s-a dus la Voroveşti, la alt şantier. Conform propriilor declaraţii, băuse 200 ml de whisky în jurul orei 15.00, din cauza supărării pricinuite de pierderea unei sume de bani din portofel. Plop a explicat că nu intenţionase să se sustragă controlului poliţiştilor. Nu oprise imediat după semnalizare întrucât ar fi vrut să ocolească rondul şi să întoarcă în locul unde staţiona echipajul de poliţie.

Judecătorii au reţinut în favoarea lui Plop faptul că deşi nu avea permis, absolvise totuşi cursurile unei şcoli de şoferi, având astfel minime cunoştinţe şi aptitudini de conducere. El nu a mai fost condamnat până acum şi este integrat social, motiv pentru care magistraţii au considerat că o pedeapsă cu suspendare este suficientă. Plop a fost condamnat la 1 an şi 10 luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Dacă sentinţa Judecătoriei va rămâne definitivă, pe parcursul celor trei ani, lui Plop îi va fi interzis şi dreptul de a conduce.

Comentarii