Anul trecut, de propunerile adunate s-a ales praful

Primăria aşteaptă idei de la ieşeni pentru cheltuirea bugetului

luni, 06 ianuarie 2020, 02:50
2 MIN
 Primăria aşteaptă idei de la ieşeni pentru cheltuirea bugetului

Primarul a invitat ieşenii să vină cu propuneri şi a promis că cele mai bune vor fi transpuse în realitate. Anul trecut, 12 proiecte selectate dintre cele iniţiate de locuitori au fost scoase de pe ordinea de zi a şedinţelor Consiliului Local.

 

Între un angajament de a „elibera“ oraşul de petarde – nu şi de artificii – şi un apel „planetar“ de a face totul pentru mediu ca să nu păţim ca Australia, primarul îndeamnă ieşenii pe pagina sa de socializare să vină cu propuneri la pro­iectul de buget al oraşului. Printre obiective, Mihai Chi­rica invocă inclusiv „o­prirea unor scurgeri inuti­le de fonduri publice, indi­ferent dacă acestea vizau sau nu pensii speciale sau altele“, şi aminteşte de lipsa proiectului şoselei de centură.

Ziarul nostru a relatat anul trecut despre soluţia aplicată de primarii Oradei şi Clujului, care au preluat proiectul centurii pentru a-l elibera de sarcini inclusiv prin exproprieri şi a-l reda apoi Ministerului Transporturilor (CNAIR) pentru licitarea contractului de execuţie. După abandonarea bugetării participative, iniţiativă care, în 2019, a adunat câteva proiecte doar pentru ca primarul să renunţe ulterior la ele, Mihai Chirica promite că „vom aloca, şi în acest an, fonduri pentru proiectele desemnate de cetăţeni, a căror ordine, în funcţie de prioritate, va trebui să o decidem împreună“. El sugerează un proiect pe fiecare cartier: „Îi rog pe ieşeni să depună proiecte, iar pentru aceasta, în săptămâna 6-12 ianuarie 2020, vom crea o plat­formă deschisă“, a a­nun­ţat primarul, promiţând că proiectele care vor întruni cele mai multe voturi vor deveni realitate.

Practic, ieşenii vor putea să descrie propunerile pe formulare la centrele de cartier, acestea urmând să fie popularizate şi deschise pentru completări pe reţelele de socializare, dar şi în cadrul unor dezbateri publice.

Mihai Chirica a trecut în revistă câteva vechi probleme nerezolvate ale oraşului, – reducerea po­luării, un transport public modern şi predictibil, continuarea dezvoltării de zone verzi, creşe şi grădiniţe noi, siguranţă publică crescută şi servicii medicale de cel mai înalt nivel, inclusiv încetinirea dezvoltării Aeroportului -, dar şi proiectele aflate în derulare: restaurarea unor imobile, reabilitarea unor linii de tramvai, reamenajarea unor terenuri de sport şi parcuri de joacă. Deşi Iaşul a rămas practic numai cu o echipă mediocră de fotbal, primarul municipiului are în vedere şi sportul de performanţă: „Trebuie să pornim lucrările pentru o nouă sală a sporturilor şi pentru un nou stadion“. „Este timpul ca generaţia noastră să facă aceste lucruri! Aştept propunerile voastre, dragi ieşeni“, a încheiat primarul invitaţia adresată locuitorilor oraşului de pe Bahlui de a-şi prezenta propunerile de cheltuire a banilor comunitari în acest an. 

Comentarii