Primăria ia încă un credit de 30 de milioane de euro în numele ieşenilor. Pe ce se vor duce banii?

vineri, 25 noiembrie 2022, 02:50
3 MIN
 Primăria ia încă un credit de 30 de milioane de euro în numele ieşenilor. Pe ce se vor duce banii?

Consilierii locali au aprobat ieri în unanimitate suplimentarea unui împrumut făcut de Primăria Iaşi fără să existe dezbateri pe temă. În alţi ani, o astfel de decizie era cel puţin discutată în plen. 

Amintim că, Primăria va extinde cu încă 30 milioane euro împrumutul făcut la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a cărui valoare iniţială era de 20 milioane euro. Aşa cum „Ziarul de Iaşi” a relatat zilele trecute, suplimentarea creditului este necesară în contextul proiectului de construire a unui nou depou în Dacia, loc care va găzdui tramvaiele noi şi autobuzele electrice.

Odată aprobată decizia, Primăria poate semna acordul de extindere a finanţării şi, astfel, sunt create premisele pentru lansarea licitaţiei de execuţie pentru lucrări. În context, amintim că municipalitatea a emis deja autorizaţia de demolare a actualului depou, iar lucrările pot începe oricând. Prin intermediul creditului BERD, pe lângă construirea unui nou depou, vor mai fi finanţate alte două proiecte: reabilitarea termică a 14 unităţi şcolare şi modernizarea cinematografului Dacia.

Show cu drone în loc de artificii de Revelion?

Primăria ar putea organiza, în noaptea dintre ani, un show cu drone şi lasere în loc de focul de artificii. O astfel de idee a fost agreată ieri în plen, la propunerea consilierilor USR, decizia deliberativului constând într-o suplimentare a bugetului dedicat Sărbătorilor în vederea asigurării finanţării unui show cu drone dacă acesta va fi posibil. Potrivit primarului Mihai Chirica, municipalitatea va face demersuri, în paralel, pentru ambele variante, iar, dacă show-ul cu drone nu va fi posibil, atunci va fi organizat focul de artificii.

Problema invocată de primar vizează vremea, subliniind că un show cu drone are nevoie de anumite condiţii atmosferice pentru a putea fi realizat. „Dacă tehnic se poate, e ok. Dacă nu, îl vom face în mai, cu ocazia FIE (Festivalul Internaţional al Educaţiei, n.r.), sau cu ocazia Sărbătorilor Iaşului din luna octombrie”, a adăugat primarul Mihai Chirica. În cadrul Sărbătorilor de iarnă, în zona pietonalului Ştefan cel Mare a început montarea „parcului de distracţii” (roata panoramică, carusel etc.) şi au fost amplasate căsuţe pentru Târgul de Crăciun, în timp ce sistemul de iluminat festiv va fi deschis pe 6 decembrie.

Ce investiţii au fost aprobate de plen

Faţă de alte şedinţe din acest an, plenul de ieri a avut o durată relativ scurtă, de doar câteva ore. Printre hotărârile adoptate s-au numărat mai multe documentaţii tehnice aferente unor proiecte de investiţii, respectiv: reabilitarea ansamblului Mănăstirii Galata (peste 12 milioane lei), refacerea infrastructurii rutiere (peste 20 străzi, investiţie estimată la circa 32 milioane lei), modernizarea şi lărgirea Podului Cerna (circa 30 milioane lei), reabilitarea Podului Nicolae Iorga (circa 15 milioane lei), amenajarea unui ambulatoriu integrat la Spitalul de Recuperare (circa 30 milioane lei) şi realizarea unui sistem de e-ticketing la nivel metropolitan (10,6 milioane lei).

În acelaşi timp, plenul a dat undă verde actualizării indicatorilor-tehnici ale unor proiecte deja aprobate sau care se află în execuţie: în cazul pasajului Socola şi a bld. Poitiers urmează să fie lansate licitaţii, în timp ce str. Aurel Vlaicu este în curs de modernizare. Consilierii locali au mai aprobat câteva planuri urbanistice zonale, cel mai important vizând construirea a 12 blocuri în zona străzilor Dealul Zorilor şi aleea Mihail Sadoveanu, imobile care vor găzdui peste 1.000 de apartamente. În acest caz, proiectul a fost adoptat cu două amendamente care vizează ca lucrările la ansamblu imobiliar să înceapă după ce sunt realizate sau modernizate căile de acces dinspre amplasament spre cele două străzi şi, respectiv, creşterea suprafeţei dedicată spaţiilor verzi. 

Comentarii