Primăria poate salva Politehnica

marți, 02 iunie 2020, 01:43
4 MIN
 Primăria poate salva Politehnica

 

Conform AFAN, autorităţile locale pot sprijini cluburile de fotbal în perioada stării de alertă, inclusiv pentru plata salariilor. Poli, care are datorii de circa 1,5 milioane euro, nu mai are nicio sursă de venit din cauza pandemiei de coronavirus înaintea unei perioade de circa două luni esenţiale pentru viitorul clubului, în care ar putea juca şi 17 meciuri

 

 

Politehnica Iaşi poate primi un neaşteptat colac de salvare într-o perioadă în care clubul este la un pas de înec. Conform Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România, sindicatul fotbaliştilor din ţară, cluburile de fotbal pot fi sprijinite cu fonduri de la autorităţile locale în perioada stării de alertă. Aceasta este instituită în România în perioada 15 mai – 15 iunie. “AFAN informează structurile sportive că, pe durata stării de alertă, au posibilitatea de a primi sprijin de la autorităţile locale, inclusiv pentru cheltuielile de natură salarială, conform art. 43, alin. 2 din Legea 55/2020” susţine sindicatul fotbaliştilor. În legea amintită se stipulează că “pe durata stării de alertă, în scopul susţinerii structurilor sportive, definite conform Legii nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare, autorităţile administraţiei publice locale pot aproba, prin hotărârea Consiliului Local şi/sau Judeţean, după caz, diverse forme de sprijin pentru finanţarea cheltuielilor de funcţionare sau de natură salarială ale structurilor sportive care îşi au sediul pe raza administrativ-teritorială ale acestora. În cazul acestor forme de sprijin, pe durata stării de alertă, nu sunt aplicabile prevederile legale privind ajutorul de stat şi prevederile Legii nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, cu modificările şi completările ulterioare”.

La ora actuală, situaţia Politehnicii este critică după ce planurile de redresare ale preşedintelui Ciprian Paraschiv, instalat în februarie, au fost bulversate de pandemia de coronavirus, care a lăsat clubul fără niciun venit. Fondurile din parteneriate, sponsorizări sau vânzări de bilete cu care se spera să se astupe găurile uriaşe provocate de inconştienta manieră de conducere din trecut nu au mai apărut. Ca urmare, Poli funcţionează gâfâind din cauza lipsei lichidităţilor, dar şi a datoriilor uriaşe, de peste 1,5 milioane euro, majoritatea existente şi la începutul anului: aproape 600 000 de euro la bugetul de stat, circa 350 000 de euro la salarii, aproximativ 400 000 de euro la furnizori şi încă 200 000 de euro către antrenorul Mircea Rednic şi un apropiat al preşedintelui Consiliului Director, Leonid Antohi. Colac peste pupăză, cheltuielile au sporit ca urmare a cantonamentului efectuat în ultimele două săptămâni şi a normelor sanitare pe care cluburile din Liga I trebuie să le respecte, numai testele pentru COVID-19 costând Politehnica 10 000 de euro!

Într-un asemenea tablou, doar o injecţie financiară ar putea face ca echipa de fotbal a Iaşului să stea în picioare într-un final de sezon în care ar putea disputa până la 17 meciuri în perioada 12 iunie – 5 august! O perioadă în care vor fi cheltuieli serioase de pregătire, vitaminizare, organizare, deplasare, premiere. Şi în care jucătorii, care nu şi-au încasat salariile pe două treimi din luna februarie şi două treimi din luna martie şi au fost retribuţi cu 700 de euro pe lună în perioada 24 martie – 15 mai, aşteaptă să fie liniştiţi din punct de vedere financiar. De aceea, pentru Poli, o injecţie financiară care să-i dea “vitaminele” necesare pentru a încheia cu bine un sezon în care se luptă pentru menţinerea în Liga I şi cucerirea Cupei României e vitală. Conform unor surse, salariile pe o lună la clubul din Copou sunt aproape 230 000 de euro, incluzând aici taxele pentru stat, iar cheltuielile pentru funcţionare, de minimum 15 000 de euro în luni “normale”, au crescut exponenţial.

Rămâne de văzut ce poziţie va avea primarul Iaşului, Mihai Chirica, care controlează cu autoritate Consiliul Local Iaşi, faţă de acest subiect. În anii trecuţi, municipalitatea a dat chiar şi aproape 1,8 milioane de euro sportului ieşean, mare parte din fonduri ducându-se către fotbal. În acest an, Academia de Juniori Poli ar putea încasa 2,2 milioane lei de la Consiliul Local, în trei tranşe.

Politehnica va produce bani abia din august, când, dacă nu apar modificări, este aşteptată prima rată din drepturile TV pe anul viitor (dacă echipa rămâne în Liga I, aşteptările sunt de circa 700 000 de euro) şi 75 000 de euro de la KS Cracovia, de pe urma transferului jucătorului Florian Loshaj. Totodată, dacă situaţia sanitară şi economică se va debloca, vor putea apărea fonduri şi din sponsorizări şi vânzări de bilete. (Ovidiu MINEA)

foto: www.politehnicaiasi.ro

Comentarii