Primarii, chemaţi la Iaşi să înveţe să explice cetăţenilor cum să ducă gunoiul deja selectat

sâmbătă, 05 iunie 2021, 02:00
2 MIN

Astfel a fost marcată Ziua Mediului: la Centrul de Management al Deşeurilor Ţuţora, în prezenţa aleşilor locali.

Zeci de primari din judeţ şi-au dat întâlnire ieri, în ajunul Zilei Mondiale a Mediului Înconjurător, la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor, de la Ţuţora. Împreună cu şefii CJ, ai Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate Iaşi (ADIS), ai autorităţilor de mediu, ei au participat ieri la un eveniment din cadrul campaniei „Iaşi mai verde“, care are ca obiectiv conştientizarea rolului şi importanţei colectării selective a deşeurilor.

Ei au parcurs în complexul de la Ţuţora întregul proces de sortare şi tratare a deşeurilor reciclabile. Rolul primarilor în comunităţile lor este văzut de conducerea Consiliului Judeţean ca fiind unul esenţial.

„Am invitat, astăzi, liderii comunităţilor din judeţul Iaşi la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Ţuţora – unul dintre cele mai moderne centre din ţară, cu o investiţie de 69 de milioane de euro – pentru că avem nevoie de sprijinul lor în această nouă etapă pentru un judeţ ecologic. Este de datoria noastră să protejăm mediul şi să-i ajutăm pe ieşeni în schimbarea comportamentului, motivându-i prin campaniile noastre să adopte un stil de viaţă prietenos cu tot ceea ce natura ne oferă“, a declarat preşedintele CJ, Costel Alexe, în faţa participanţilor.

„Situaţia la nivelul judeţului e similară celei din ţară: aproximativ 10 la sută din cantitatea de deşeuri generată merge la reciclare, restul de 90 la sută încă, din păcate, depozităm“, a spus Galea Temneanu, directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Iaşi.

Ea a insistat, de asemenea, pe colectarea selectivă, „pentru că acolo, de fapt, ne lipseşte implicarea fiecărui cetăţean. Un container care are mai mult de 25 la sută din deşeuri amestecate nu mai poate face obiectul colectării selective în staţia de sortare şi atunci ajunge la depozitare. Procesul de selectare începe de la fiecare dintre noi, de acasă“.

Turul primarilor a fost urmat de un altul, al copiilor de la Şcoala Gimna­zială Holboca.

Comentarii