Se judecă cu Prefectura să nu se întoarcă la munca de jos

Primarul din Golăieşti s-a avansat în grad la plecarea din funcţie. Este dat în judecată

sâmbătă, 10 iulie 2021, 01:50
2 MIN
 Primarul din Golăieşti s-a avansat în grad la plecarea din funcţie. Este dat în judecată

Fostul primar din Golăieşti a sărit câteva trepte în post, peste noapte. Condamnat cu suspendare pentru folosirea de acte falsificate pentru obţinerea de subvenţii APIA, Mihai Bîzdîgă nu a mai putut candida la alegerile locale de anul trecut, fiind obligat să revină pe postul deţinut anterior în cadrul primăriei. Doar că dispoziţia de reîncadrare prevedea un post cu câteva gradaţii mai sus, actul fiind atacat în justiţie de prefect.

Mihai Bîzdîgă lucra în cadrul compartimentului contabilitate al Primăriei Golăieşti. În 1996, a fost ales viceprimar, procedându-se la suspendarea contractului său de muncă. Timp de 24 de ani, Bîzdîgă a fost succesiv viceprimar şi primar, respectiv până în iulie 2020. La acea dată, prefectul Marian Grigoraş a constatat încetarea de drept a mandatului de primar, ca urmare a condamnării penale. O săptămână mai târziu a fost emisă o dispoziţie prin care Bîzdîgă era reîncadrat în compartimentul contabilitate. Dacă însă în 1996, Bîzdîgă lucra ca simplu referent în primărie, în 2020 a fost reangajat ca inspector II, gradaţia 5. Prefectura a cerut anularea dispoziţiei de reîncadrare.

În instanţă, Bîzdîgă a invocat prevederile Codului Administrativ: „La încetarea mandatului de primar, persoanele în cauză îşi reiau activitatea în executarea aceloraşi contracte de muncă sau raporturi de serviciu. La stabilirea clasei şi a gradului de încadrare se iau în calcul şi perioadele lucrate în funcţiile de demnitate publică alese”. Avansarea ar fi fost legală, luându-se în calcul cei 24 de ani de vechime în funcţiile publice de viceprimar şi primar. Interpretarea dată de fostul primar nu a fost acceptată de juriştii Prefecturii şi, în final, nici de magistraţii Tribunalului. Acelaşi Cod Administrativ prevede că promovarea funcţionarilor se face din 3 în 3 ani, în funcţie de performanţele profesionale, apreciate cu calificativul „foarte bine”, atestate de o comisie. Cum însă Bîzdîgă nu mai lucrase efectiv în compartimentul contabilitate, el îndeplinea doar condiţia vechimii acumulate, nu şi cea a obţinerii unor calificative profesionale favorabile.

În final, judecătorii au considerat că reangajarea primarului a fost legală, dar nu cu noua gradaţie. Astfel, a fost menţinut ca legal primul articol al dispoziţiei, care prevedea încetarea suspendării contractului de muncă, fiind anulat al doilea, care prevedea funcţia de inspector. Sentinţa nu este definitivă, recursul declarat de ambele părţi intrând joi pe rolul Curţii de Apel.

Comentarii