Primele restricţii în judeţ, de după relaxare: două comune, în scenariul galben

marți, 24 august 2021, 01:50
3 MIN
 Primele restricţii în judeţ, de după relaxare: două comune, în scenariul galben

Este vorba de Cepleniţa şi Răchiteni. Un focar de Covid 19, printre măicuţele de la Mănăstirea Galata: nouă s-au infectat, două sunt în spital.

 

Numărul noilor infectări cu SARS COV 2 continuă să crească. Ieri, au fost raportate alte 18 cazuri în plus faţă de ziua precedentă, cazuri depistate în marea majoritate duminică, zi în care de regulă se fac un număr mai mic de teste. Tot ieri, Instituţia Prefectului Iaşi a anunţat restricţii pentru două comune din judeţ care au depăşit rata de incidenţă de 2 cazuri la mia de locuitori. Este vorba despre Cepleniţa (2,61 la mia de locuitori) şi Răchiteni (2,13 cazuri la mia de locuitori).

Aici, activitatea în baruri, cluburi, discoteci şi a operatorilor economici care administrează săli de jocuri este permisă de astăzi în intervalul orar 5,00 – 2,00 fără a depăşi 70% din capacitatea maximă a spaţiului dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. La fel şi în cazul evenimentelor de gen nunţi, cumătrii, la aceastea punând participa un număr de 150 de persoane în exterior şi 100 în interior. Chiar dacă incidenţa în multe dintre localităţi, mai ales din mediul rural , este în creştere, ieri nu au fost raportate decese.

În schimb, secţiile ATI de la Spitalul de Boli Infecţioase şi de la Spitalul de Neurochirurgie funcţionează la capacitate maximă. Ieri, în reţeaua sanitară ieşeană mai erau libere opt paturi la secţiile ATI COVID. Dintre cele 163 de paturi destinate bolnavilor COVID-19, dar şi cele din zonele roşii ale spitalelor, 61 erau ocupate. Medicii spun că majoritatea celor internaţi sunt persoane nevaccinate. De asemenea, la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, centru suport COVID-19 pentru bolnavii care au nevoie de asistenţă medicală de specialitate, nu erau ocupate paturile ATI. În momentul de faţă, o persoană confirmată pozitiv cu noul coronavirus urmează tratamentul prin dializă în staţia de dializă de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iaşi.

Direcţia de Sănătate Publică a informat ieri şi cu privire la apariţia unui focar Covid-19 în Judeţul Iaşi, la Mănăstirea Galata, nouă măicuţe fiind pozitive. Acestea sunt izolate în chilii, două fiind internate la Spitalul de Infecţioase Iaşi. Obştea de la mănăstire numără 18 măicuţe, iar DSP a fost contactat după ce una dintre acestea a început să aibă simptome de răceală. Testele au fost prelevate, şi rezultatele au venit de alaltăieri: din cele nouă măicuţe infectate, trei au simptome de COVID-19. Una are o formă uşoară a bolii şi a rămas sub supraveghere în incinta mănăstirii, în propria chilie, în timp ce celelalte două au forme moderate şi au fost transportate la spital. 

“Nu se ştie cu exactitate sursa, nu a existat o venire sau plecare în străinătate, iar în afara enoriaşilor care vin la slujbe nu prea există alt contact cu exteriorul, cu excepţia momentelor în care merg la cumpărături, la aprovizionări”, a declarat pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, pentru „Ziarul de Iaşi”. Din primele informaţii, toate măicuţele depistate cu COVID-19 nu au fost vaccinate, iar din totalul celor din obşte, doar câteva s-au imunizat anti SARS-CoV-2. 

Comentarii